L'ÚLTIM DIA DE L'ANY
Societat 31/12/2010

Nit de revetlles i campanades

Maria Ortega
3 min
La torre Agbar es manté com un dels punts de trobada.

Crisi i fred es batran en duel aquest Cap d'Any. Més enllà de l'opció tradicional del sopar en família o amb amics, hi ha plans per acomiadar el 2010 a l'abast de les diferents butxaques i preferències. Alguns, però, amb l'agreujant de les baixes temperatures. La possibilitat de passar l'última nit de l'any a l'aire lliure -l'espai per excel·lència és la plaça Catalunya de Barcelona- ha anat lleugerament a la baixa els últims anys, però els preus de les festes privades i la manca de previsió poden donar punts a aquesta opció. En aquest reportatge fem un recull de les principals opcions per donar la benvinguda al 2011.

Barcelona

L'any passat 50.000 persones van acomiadar l'any des de la plaça Catalunya i 3.000 més van seguir les campanades des de la lluminosa torre Agbar -aquesta opció va perdre afluència quan TV3 va deixar de fer-hi les campanades- i l'Ajuntament de Barcelona, tot i no contribuir a les festes, ja s'ha preparat per evitar incidents al centre de la ciutat. No hi haurà, doncs, pantalles gegants al centre de la ciutat ni cap seguiment especial de les campanades, però sí que s'hi establirà un dispositiu de control d'accessos com ja s'ha fet els últims cinc anys per evitar, sobretot, el llançament d'ampolles de vidre. Així, a partir de les deu de la nit, no es podrà entrar a la plaça amb begudes que no estiguin en vasos de plàstic. S'establiran set punts d'accés controlat, on personal de neteja canviarà ampolles de vidre per gots biodegradables. Per als que prefereixin una opció més organitzada, sense pagar preus excessius, hi ha altres propostes com la tradicional festa al Poble Espanyol, a Montjuïc, on per 30 euros es té dret a entrar a la discoteca del recinte i a la carpa de la plaça Major.

Tarragona

La plaça de la Font de Tarragona acollirà la principal revetlla popular a l'aire lliure amb música dels anys vuitanta i entrada gratuïta. Al pavelló del Nàstic es celebra una festa organitzada pels 40 Principals, informa Dani Revenga. A Reus i Salou també hi ha festes populars, mentre que a Valls es fa la Capdanyada a la plaça del Blat.

Girona

A les comarques de Girona l'acte més tradicional del Cap d'Any és l'Aplec del Sol Ixent que es fa al Cap de Creus, a Cadaqués, coincidint amb la sortida del primer raig de sol del dia 1. A la ciutat de Girona la benvinguda al 2011 es dóna des de la plaça de l'Assumpció, al barri de Sant Narcís, i també hi ha revetlles a la plaça Marfà i al centre cívic de Can Ninetes. A Banyoles es fan les Campanades de Foc davant de l'ajuntament, informa Narcís Presas.

Lleida

Des de fa uns anys els veïns del barri de l'Escorxador de Lleida segueixen plegats les campanades a la plaça de l'Escorxador, informa Dàmaris Torrado. A Cervera es celebra el Cap d'Any a la plaça Major amb un espectacle pirotècnic.

Catalunya central

Una colla de joves de Santpedor van començar aquest estiu a muntar un seguit de festes "anticrisi", amb entrada i beguda a preus populars, informa Joan Piqué. La idea és que els joves puguin gaudir de la nit sense que això els representi una despesa. Ara organitzen una revetlla popular que anomenen Cap d'Any Anticrisi i que es farà a la discoteca El Mànix de Manresa.

Alt Pirineu

L'estació d'esquí de Boí-Taüll organitza la baixada nocturna i popular de torxes, informa Núria Castells. També a l'entorn de l'església romànica de Sant Joan, a la Vall de Boí, es faran les tradicionals campanades, es repartiran els grans de raïm i hi haurà espectacle pirotècnic.

Illes Balears

Avui és la Festa de l'Estendard, diada de Mallorca, en què es commemora el 780è aniversari de la conquesta de Palma per part de les tropes del rei en Jaume, informa Enric Borràs. Al llarg de la jornada es fan diverses activitats per tota l'illa de Mallorca.

País Valencià

A Gandia es celebra aquest any el Festivern, un festival de música dirigit sobretot a la gent jove. L'Ajuntament de Sant Joan d'Alacant organitza una festa amb la col·laboració de tots els bars del poble. L'entrada costa 10 euros. Una activitat similar han muntat a Mutxamel amb una festa per a gent gran i una altra per a joves a partir de 16 anys, informa Adelaida Ferre. L'Associació de Joves de Llucena del Cid també organitza festa de Cap d'Any, mentre que a València, al Teatre Micalet, des de fa uns anys es celebra una funció especial de Cap d'Any amb el còmic Xavi Castillo. A la resta del País Valencià predominen les campanades a les places dels ajuntaments.

stats