ABUSOS A MENORS

“No m’ho hauria imaginat mai, en Quim semblava una mosqueta morta”

Els usuaris de les piscines municipals de Figueres i Espolla, perplexos per la confessió de Benítez

Les monitores que van coincidir amb Joaquín Benítez entre finals de març i principis de juny de l’any passat, quan va treballar com a socorrista i auxiliar en cursos de natació a la piscina municipal de Figueres, encara no s’acaben de creure que sigui un pederasta confés. Tampoc no se’n saben avenir els usuaris de les instal·lacions, que comparteixen la sensació de sorpresa i perplexitat amb els veïns d’Espolla, Capmany i Sant Climent Sescebes, on Benítez va treballar l’estiu passat durant un mes amb motiu del casal Esportiueig, a banda de fer de socorrista de la piscina municipal d’Espolla els estius del 2014 i 2015. A més, fins fa ben poc treballava de cambrer els caps de setmana al restaurant Cafè del Centre de Peralada, on ahir van preferir no fer cap declaració.

“No m’ho hauria imaginat mai, en Quim semblava una mosqueta morta”, diu Mercè Garcia, una de les monitores de la piscina municipal de Figueres que va coincidir amb Benítez. “Tenia un tracte molt amable amb la gent, era educat. No hauria dit mai que tenia aquestes desviacions”, insisteix. Precisament, el pederasta feia de socorrista i auxiliar de monitor de natació en substitució de la seva germana, Inés Garcia, que va haver de sotmetre’s a una intervenció quirúrgica. “No el vaig arribar a conèixer, però estem tots una mica tocats”, comenta la Inés. “Feia classes a nadons, gent de la tercera edat i nens, però només estava sol de set a vuit del matí i a aquella hora no hi havia nens”, afegeix. “Aquí és molt difícil o quasi impossible que hagi fet res als nens, perquè estem tots junts”, corrobora la Mercè, que admet que Benítez treballava bé i que en cap moment en va dubtar. “Mai no vaig sospitar que fos un depravat”, assegura. En aquest sentit, Anna Garcia, una tercera germana que també treballa de monitora a la piscina de Figueres i va compartir moltes hores amb Benítez, diu: “En cap moment no va fer res que em fes pensar que fos capaç de tenir una conducta indecorosa, però la veritat és que era molt nerviós, s’atabalava molt i la feina li anava gran, no li agradava que els nens fessin enrenou”. Les tres germanes van quedar astorades en assabentar-se del cas. “El coneixíem per Quim i d’entrada no l’associàvem amb el Joaquín Benítez que apareixia a les notícies”, destaquen.

“Potser era massa gran per treballar amb nens petits i em fa l’efecte que li faltava una mica de caliu, però no em semblava gens sospitós”, assenyala Roberto Martínez, entrenador de natació a la piscina municipal de Figueres. “Casos com aquest emprenyen moltíssim el nostre col·lectiu, perquè la gran majoria dels que tractem amb nens anem sempre amb molt de compte i tenim molt clar que mai no et pots quedar tot sol amb una criatura”.

Ensurt inicial

La Rosa, la mare d’una nena que va participar en una de les classes de natació de Benítez a Figueres, també es va endur un bon ensurt en descobrir el cas. “Sort que no ha passat res. No entenc com ha pogut treballar aquí”, lamenta. “És molt difícil detectar aquests monstres, superen els tests psicològics amb facilitat”, apunta Àlex Terés, gerent del Consell Esportiu de l’Alt Empordà. Segons ell, “ja l’haurien hagut de tancar el 2011”, quan es van produir els abusos al Col·legi Maristes Sants-Les Corts de Barcelona. “Semblava una persona molt correcta, estem perplexos”, subratlla Quim Rodríguez, responsable del servei d’esports de l’Ajuntament de Figueres.

Els alcaldes d’Espolla, Capmany i Sant Climent Sescebes van reunir-se ahir al vespre a Espolla, juntament amb regidors dels tres ajuntaments i representats del Consell Comarcal de l’Alt Empordà, per parlar del cas del pederasta. “La sorpresa i el neguit són generals, però a hores d’ara tot indica que mentre va treballar aquí va actuar amb correcció”, remarca Terés, que actua com a portaveu dels municipis afectats. “Semblava seriós i formal, hem quedat al·lucinats”, diu. De moment, els consistoris no han convocat cap reunió amb els pares dels infants que van participar en el casal d’estiu, però sí que els han anat informant en petit comitè per apaivagar les possibles inquietuds. “Ens agradaria que no es fes més enrenou amb aquest tema, perquè en aquests moments no hi ha res que ens faci pensar que Benítez hagi comès cap delicte sexual a l’Alt Empordà. Ha de quedar clar que aquí no ha passat res”, insisteix.

Sorpresa total

A Espolla, un municipi amb una llarga tradició vinícola, fa uns quants dies que gairebé només es parla del cas del pederasta. “Només el coneixia de dir-nos bon dia i bona tarda, però pel que vaig poder veure feia molt bé la seva feina: mai no deixava que ningú entrés a la piscina si abans no s’havia dutxat”, relata la Marta, una veïna que a l’estiu freqüenta molt sovint la piscina en companyia dels seus fills. “Després de fer de socorrista jugava amb els nens a la pista esportiva”, recorda. “Tenia cura de la mainada, jugava amb ells i els entretenia. Tot sempre amb molta gent, això sí”, explica la Maria, una altra veïna que va rebre amb incredulitat la notícia que Benítez havia confessat la seva pederàstia. “Estem escandalitzats. Gràcies a Déu, sembla que aquí no va fer res”, comenta. Serà impossible saber si realment havia canviat o simplement no va trobar el moment de reincidir.

Presó sense fiança per un cas d’abusos sexuals a Tarragona

El jutjat de Tarragona va enviar ahir a la presó sense fiança un home per haver abusat de menors a Vila-seca. Fa un mes ja va ser acusat d’un cas similar i el jutge en va decretar la llibertat provisional, igual que en el cas dels Maristes, amb la prohibició d’aproximar-se al menor.

Segons va recollir el TSJC en una interlocutòria, la segona denúncia va estar motivada per l’existència d’una reincidència. Així doncs, G.C. hauria intentat posar-se en contacte amb la seva víctima mentre estava en llibertat provisional a l’espera d’una sentència, i aquest fet és el que va fer canviar d’opinió al jutge.

A més, els Mossos d’Esquadra de Vila-seca havien alertat d’un “estat d’alarma social” entre els pares i mares de la localitat, la qual cosa ha forçat els policies a augmentar la vigilància als llocs freqüentats per menors, com parcs i escoles.