Societat 09/01/2012

Rosa Rosich: "Només estic fumuda de les cames i bastant sorda"

Aniversari Va néixer a Montblanc ja fa un segle. És molt coneguda, perquè tota la vida ha venut pollastre, i estimada. Ara acaba de celebrar el centenari amb familiars i amics

M.l.f.
1 min

Rosa Rosich acaba de fer 100 anys i ho ha celebrat amb els seus tres fills, els tres néts, els cinc besnéts i els cinc rebesnéts. Va néixer al mateix poble on ara viu, a Montblanc. Paradoxalment, la seva mare va morir quan ella tenia 6 anys a causa de l'epidèmia de grip del 1918. Només tenia 27 anys. Avui hauria sobreviscut i potser, com la seva filla, seria centenària. Aleshores les malalties infeccioses eren una de les causes de mort més comunes a l'època.

La Roseta, com s'autoanomena quan recorda la infantesa, es va criar amb el pare i els padrins. Durant tota la vida ha fet donar voltes al cap per espavilar-se i ha treballat de valent. Des de ben joveneta va mostrar dots d'emprenedora. Amb 16 anys va agafar unes gallines del corral i li va dir al padrí que se n'anava a vendre-les al mercat de la plaça. Amb els anys va obrir la seva pròpia botiga, al centre de Montblanc, on és molt coneguda.

A finals d'agost va celebrar el seu aniversari ben acompanyada, en un restaurant on va rebre una medalla de la Generalitat. Durant tot el dia no va parar de rebre visites de gent que volia felicitar "la Rosa de la gallina", com li diuen al poble. Viu prop de l'església de Sant Miquel i quan fa bo no és estrany trobar-la prenent la fresca o xerrant amb algun veí.

Camina amb una crossa perquè està "fumuda de les cames". I molt sorda, afegeix. Cada dia pren una pastilla per a la pressió i per anar a dormir, però diu que es troba molt bé "gràcies a Déu". I gràcies a la genètica i a la seva força.

stats