Publicitat
Publicitat

SALUT

Només un de cada deu malalts d’hepatitis C rebrà els nous fàrmacs

Sanitat va xifrar en 125 milions el cost màxim dels tractaments

El ministeri de Sanitat va sortir ahir al pas de les crítiques rebudes en les últimes setmanes pel finançament restrictiu dels medicaments d’última generació contra el virus de l’hepatitis C, en una roda de premsa a Madrid en què va garantir que durant l’any que ve entre 5.000 i 7.000 pacients rebran els fàrmacs. Amb tot, es tracta d’un de cada deu dels 50.000 malalts diagnosticats que hi ha a l’Estat i prop de l’1% dels 480.000 que s’estima que hi ha infectats amb el virus.

Després que l’exministra Ana Mato negociés durant mesos amb les farmacèutiques per reduir el preu original i fixés un límit màxim de despesa de 125 milions d’euros, actualment Espanya ha aprovat l’ús de dos fàrmacs contra el virus, elSimeprevir i el Sofosbuvir. Per a l’any que ve està previst que es continuïn afegint més medicaments a la cartera pública de serveis i, per aquesta raó, el secretari general del ministeri, Rubén Moreno -substitut de la gallega Pilar Farjas, que va marxar amb Mato-, va assegurar que la realitat de la malaltia és “dinàmica”.

Preocupació dels malalts

Moreno va reconèixer la “preocupació” per la polèmica generada -una trentena de malalts estan tancats des de fa dies a l’Hospital 12 de Octubre de Madrid-, però va demanar no donar “missatges distorsionats” perquè, segons va defensar, els criteris per administrar els medicaments són científics i els malalts han d’estar tranquils. De moment l’Estat ha autoritzat els nous tractaments, amb quotes de curació superiors al 90%, per als pacients més greus: els que han rebut o han de rebre un trasplantament de fetge i els casos més greus de cirrosi. Entre el 2013 i 2014, però, prop de 700 persones han rebut Sofosbuviren el marc d’un assaig clínic o d’una teràpia compassiva. Segons el departament de Salut del Govern, entre el juny i l’octubre es van autoritzar 219 tractaments a Catalunya.

Els malalts, però, veuen aquestes xifres insuficients i demanen dispensar els fàrmacs atenent només criteris mèdics i no economicistes. En declaracions a l’ARA, el president de l’Associació Catalana de Malalts d’Hepatitis C, Juan José Montes, va lamentar que “no hi ha diners” per al sistema sanitari. Ell, que fa dos mesos que espera el tractament tot i que un metge ja l’hi ha prescrit, va xifrar en 1.500 milions d’euros la quantitat òptima per curar els malalts més greus, dotze vegades més que la previsió actual. “És lamentable que no es parli d’una malaltia pel preu que té”, va afegir, perquè l’hepatitis C és un dels pocs virus que es podrien eradicar amb un finançament adequat. Descobert el 1989, la majoria de malalts no saben que estan infectats -molts per transfusions sanguínies fetes als 70 i als 80- fins que no en desenvolupen els símptomes.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de