UNIVERSITATS
Societat 22/04/2012

Només ens en sortim si som creatius

La UOC tutelarà idees d'emprenedors per facilitar que els projectes trobin finançament

Joan Serra
2 min
Una usuària consulta informació sobre el projecte  a la web de la Universitat Oberta de Catalunya.

BARCELONAEn època de dificultats cal aguditzar l'enginy. És el que ha pensat la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que té més de 60.000 estudiants actius aquest curs acadèmic. Conscient que la creativitat és l'antídot contra la crisi, la universitat ha decidit exercir com a "hub de coneixement". L'expressió, verbalitzada per la rectora, Imma Tubella, il·lustra la voluntat de la UOC de connectar els ciutadans amb idees i les entitats que tenen experiència en el desenvolupament de projectes. Es tracta que els emprenedors puguin vehicular el seu talent amb l'ajuda de la formació i el finançament necessari.

El projecte, batejat amb el nom UOC&Plugged, es posarà en marxa dilluns. Durant 17 setmanes la universitat plantejarà un concurs d'idees obert a tota la ciutadania per recollir propostes d'emprenedoria. Els millors projectes seran premiats. La UOC preveu destinar 80.000 euros als equips que aportin les idees finalistes, però també donarà suport als emprenedors que demostrin ser creatius, encara que no arribin a la part final del concurs. Al juny els projectes seleccionats es presentaran a les 250 empreses associades a la universitat. Si han arribat a la part final del procés, ja hauran desenvolupat el pla de negoci i disposaran dels recursos per dur a terme la seva proposta.

Repensar la universitat

La primera fase del concurs és la recollida d'idees a través del portal mentsobertes.uoc.edu/plug . Es poden presentar projectes en qualsevol de les vuit categories proposades, entre les quals hi ha urbanisme, salut, finances i comunicació. Les millors iniciatives s'escolliran en diferents etapes a partir de la votació popular i el criteri d'un jurat. El concurs gestat per la UOC ha rebut el suport d'especialistes reconeguts en el terreny de la innovació social, com Beth Noveck -impulsora de les polítiques de govern obert del president dels Estats Units, Barack Obama- i Derrick de Kerckhove -investigador deixeble de Marshall McLuhan, estudiós de la societat de la informació.

La UOC entén que la universitat ha d'explorar altres fórmules de servei a la societat. "Ara més que mai, hem d'oferir oportunitats i esperança, hem de retenir talent i dotar-lo de recursos que, com ja hem vist, no sortiran dels pressupostos públics", exposa la rectora.

stats