Només una de les 12 dones mortes per violència de gènere el 2012 havia denunciat el seu agressor

A Catalunya es denuncien cada mes un miler de maltractaments sexistes i la policia fa més de 21.000 seguiments

Només una de les dotze dones mortes a mans de les seves parelles durant el 2012 havia denunciat els seus homicides. Això ha fet que cap de les víctimes de violència masclista hagués demanat mesures de protecció per part de la Generalitat. L'única denúncia s'havia presentat feia anys i sobre l'agressor tampoc existia cap ordre d'allunyament. A Catalunya, 13.081 dones han denunciat maltractaments, un percentatge lleugerament inferior al de l'any anterior. El director general d'Administració de Seguretat, Andreu Joan Martínez, ha explicat que aquest fenomen comença a "estabilitzar-se", però encara hi ha massa casos a l'ombra. Els Mossos d'Esquadra fan actualment 21.000 seguiments.

Així, el 2012 només un 10% de les víctimes mortals havien fet la denúncia. Aquesta xifra trenca la tendència general d'un 30% de víctimes que havien posat en coneixement de la policia el seu cas, segons ha explicat la responsable de la Unitat d'Atenció a les Víctimes del Departament d'Interior, Alba Alfageme.

Alerta pels efectes de la crisi

Tant Martínez com Alfageme han explicat que no hi ha una tendència que permeti afirmar que la crisi està contribuint a augmentar la violència de gènere, però s'ha de comprovar si l'empitjorament de la situació econòmica de moltes dones pot haver frenat que denunciïn un cas de violència de gènere. Alfageme ha afegit que sovint aquests casos engloben múltiples problemes (econòmics, drogodependències, etc.) i que per això moltes d'elles "l'últim que fan és anar a la policia".

Menys violacions, menys mutilacions genitals i menys matrimonis forçats

El balanç de les dades del departament d'Interior també inclou altres indicadors que permeten conèixer millor la mesura exacta de la violència masclista present a la societat catalana. Enguany, aquests són positius si es comparen amb els d'anys anteriors. Durant el 2012 van baixar els casos coneguts de matrimonis forçats de nenes (s'ha passat de 21 a 16), de mutilacions genitals femenines (de 36 a 31) i d'agressions sexuals ( de 521 a 426).