SANITAT
Societat 26/07/2012

Nòmines en perill als hospitals concertats

Les nòmines d'aquest mes de juliol de diversos hospitals concertats pengen d'un fil pels problemes de tresoreria de la Generalitat. Salut i Economia asseguren que encara treballen per evitar l'impagament.

Auri Garcia Morera
2 min
Nòmines en perill als hospitals concertats

BARCELONAEl director del Servei Català de la Salut (CatSalut), Josep Maria Padrosa, es va reunir divendres amb els representants de les grans patronals del sector, el Consorci de Salut i Social de Catalunya i la Unió Catalana d'Hospitals, per comunicar-los que el departament d'Economia no està en disposició de fer efectiu el pagament dels concerts del mes de juliol. El conseller de Salut, Boi Ruiz, ho va confirmar dilluns en una reunió ordinària del Consell de Salut de Catalunya, que diversos representants del sector van aprofitar per preguntar-li per aquesta qüestió.

Fonts del departament de Salut i del d'Economia matisen que només s'ha advertit que existeix el risc d'impagament, però el comunicat que han enviat les dues patronals als seus centres associats no deixa gaire marge per al dubte: "Ens han informat que s'està intentant buscar solucions parcials o totals, però a hores d'ara la situació és que no pot fer-se efectiu aquest pagament". Arran de l'avís, des de divendres els centres treballen per obtenir recursos propis o finançament bancari per poder fer front al pagament de les nòmines del mes de juliol. El Consorci explica que la majoria dels seus centres associats ja tenen garantit que les podran pagar. Hi ha dos centres, però, que no ho podrien fer sense el pagament de la Generalitat, i dos centres més que només ho podrien fer de manera parcial. La patronal no vol revelar els noms d'aquests quatre centres afectats, segons diu, per no perjudicar les negociacions que encara mantenen amb entitats bancàries per aconseguir finançament.

Fonts de la patronal asseguren que, en cas que l'impagament es materialitzi i afecti també el pagament del mes d'agost, seran molts més els hospitals que no podran pagar les nòmines. Treballadors de l'Hospital Esperit Sant de Santa Coloma de Gramenet i de l'Hospital del Mar de Barcelona explicaven ahir a l'ARA que ja han rebut comunicacions internes en què se'ls informa que no estan garantides les nòmines del mes de setembre.

La Generalitat busca solucions

Portaveus dels departaments de Salut i d'Economia asseguren que la Generalitat continua treballant a fons per trobar solucions a aquesta problemàtica abans del 31 de juliol. Tot i no voler revelar detalls de les converses, subratllen que la situació dels centres no és uniforme, i deixen la porta oberta a la possibilitat que no es faci el pagament complet, d'uns 345 milions d'euros per al conjunt de centres concertats, però sí als centres que en depenen per pagar les nòmines d'aquest mateix mes de juliol.

El Consorci té constància que molts dels seus hospitals associats han rebut trucades dels corresponents gerents regionals del Servei Català de la Salut, que s'interessen per la gravetat de la situació de tresoreria de cadascun dels centres. Des de la patronal també deixen la porta oberta a una solució a mida. D'aquesta manera, la Generalitat impediria que es deixessin de pagar nòmines sense haver d'assumir el pagament complet.

stats