EDUCACIÓ
Societat 29/06/2012

Nou rècord d'aprovats a la selectivitat

Un 95,21% d'alumnes han aprovat la selectivitat, per sobre del 94,5% de l'any passat, quan ja es va assolir un primer rècord històric. La nota mitjana a les Proves d'Accés a la Universitat es manté en un 6,3.

Sònia Sánchez Joan Serra J.s. S.s. S.s.
5 min
Nou rècord d'aprovats a la selectivitat

BARCELONA.Cada any des del 2006 augmenta el percentatge d'alumnes que aproven la selectivitat. Si l'any passat ja es parlava de "rècord històric", amb un 94,5% d'aprovats, les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) d'aquest any encara han tingut més bons resultats, ja que les han superat el 95,21% dels alumnes.

La nota mitjana es manté al voltant del 6,3 del curs passat, encara per sota, com sempre, de la qualificació mitjana d'expedient de batxillerat, que aquest curs és d'un 7,17. La nota mitjana d'accés a la universitat -que resulta de comptar en un 60% l'expedient acadèmic i en un 40% la selectivitat- també és la mateixa que l'any passat: un 6,8.

Els dies 12,13 i 14 de juny un total de 25.435 alumnes -la gran majoria de batxillerat, però també uns 4.000 de cicles formatius (FP)- es van presentar als exàmens de selectivitat. Fins a 24.092 van aprovar.

El secretari general del Consell Interuniversitari de Catalunya, Claudi Alsina, explica l'èxit creixent en aquestes proves per dos factors. D'una banda, l'alt nombre d'alumnes que suspenen el batxillerat, i que, per tant, ja no accedeixen a les PAU. Aquest curs 2011-2012 només un 67,6% dels alumnes de batxillerat s'han pogut presentar a la selectivitat del juny. L'any passat van ser un 66,6% al juny, però amb la convocatòria de setembre van pujar al 79%.

Alsina assenyala també que en el model d'examen de selectivitat "no hi ha sorpreses" i els alumnes es poden preparar amb mostres de les proves penjades a internet. Tot i així, el Govern no es planteja fer cap canvi en el model de proves "mentre no canviï res al batxillerat", diu Alsina, perquè considera que és el que s'adequa millor als continguts d'aquest cicle.

Es redueixen les notes altes

Tot i així, les notes més altes s'han reduït i el gruix dels exàmens ha obtingut entre un 5,5 i un 7. Només 125 alumnes han tret un 9 o més com a nota global de selectivitat, mentre que l'any passat van ser 184.

Els resultats per assignatures no han patit gaires variacions, tot i que el català i el castellà tornen a distanciar-se després de la pujada de l'any passat en la nota de llengua catalana. Enguany la mitjana en català torna a baixar del 6 i se situa al 5,9, lluny del 6,4 en castellà, que puja una dècima. De nou la matèria de la fase general (obligatòria per a tots els alumnes de batxillerat) amb una millor nota mitjana és història, amb un 6,54, seguida del castellà. La més baixa és anglès, amb un 5,95.

Tal com va passar l'any passat, quan per primer cop els alumnes de FP van poder examinar-se d'un màxim de tres assignatures específiques per apujar la seva nota mitjana a l'hora d'accedir a la universitat, les qualificacions d'aquests alumnes (3.707 a les PAU d'enguany) han estat força inferiors a les dels alumnes de batxillerat, tot i que milloren lleugerament. Si el curs passat aquests alumnes no van arribar al 5 en catorze de les vint matèries en què es presentaven, enguany s'han quedat per sota d'aquest mínim en deu de les vint assignatures. De fet, el 43,3% dels exàmens fets per alumnes de FP es van suspendre, per sota del 24,2% d'exàmens suspesos entre els alumnes que havien cursat batxillerat.

9,7

ANABEL MORENO GIL

RIPOLL (GIRONA)

L'alumna catalana amb la millor nota de selectivitat -9,7 a la prova d'accés a la universitat després d'aconseguir matrícula d'honor a batxillerat- estudiarà traducció i interpretació d'anglès i alemany a la Universitat Pompeu Fabra (UPF). Anabel Moreno, de Ripoll, no tindrà problemes per accedir als estudis desitjats. Té prou nota i ja ha superat l'examen d'aptitud que les universitats exigeixen als estudiants que aspiren a ser traductors. "Des de petita m'han agradat els idiomes. A banda de l'anglès, he fet classes de francès i, pel meu compte, he estudiat italià i alemany", explica Moreno, alumna de l'Escola Vedruna de la capital del Ripollès. "M'agrada comprar revistes i llibres en altres llengües per anar practicant", afegeix aquesta ripollesa, que dedica temps a la lectura, la música i el cinema i que no esperava obtenir la qualificació més alta de Catalunya.

Moreno, que farà 18 anys el 25 de juliol, és una alumna que aplica la fórmula de la constància. "El que funciona és estudiar i repassar la matèria cada dia i entendre els continguts més que memoritzar-los", raona. Conscient del context de crisi, no descarta anar a l'estranger per progressar. "No m'importaria emigrar per treballar del que m'agrada, perquè sortir a fora sempre enriqueix", reflexiona Moreno. "La sensació que hi ha és que aquí ho tenim força negre, i ja fa temps que patim", afirma l'estudiant. Els seus pares regenten una immobiliària i han comprovat en primera persona els efectes de la crisi econòmica. "Han vist com han hagut de desnonar gent", puntualitza. Mentre ella se centra en els idiomes, el seu germà ha cultivat la faceta artística. Després de formar-se a l'Institut del Teatre, David Moreno és cantant, actor i un dels tres artistes que va guanyar el concurs de TV3 per rellevar La Trinca.

9,5

GLÒRIA MONTAÑA

ASCÓ

(TARRAGONA)

Els seus pares treballen a la central nuclear d'Ascó i ella estudiarà la carrera de física a la Universitat de Barcelona (UB). Glòria Montaña podrà satisfer la seva inquietud acadèmica després d'haver obtingut un 9,5 a selectivitat, la millor nota de la demarcació de Tarragona i les Terres de l'Ebre, juntament amb Xènia Rovira, del Vendrell. "Em voldria dedicar a la recerca", explica Montaña, que va aconseguir un 9,9 a batxillerat i té una germana bessona que farà enginyeria industrial a la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). "Havia treballat per treure bona nota, però no m'imaginava que fos tan alta", comenta aquesta alumna de 18 anys que ha estudiat a l'Institut de Flix.

9,45

ELISABET

VIVES

REQUENA

BARCELONA

Elisabet Vives necessitava una nota alta perquè volia fer medicina. I no només ho ha aconseguit, sinó que ha resultat la tercera nota més alta de la selectivitat d'enguany -amb Marta Montpeyó, de Vic, amb qui ha empatat a 9,45-. "M'interessa tot, tant les lletres com les ciències, però finalment he anat decantant-me per medicina perquè també té una part de contacte amb la gent", explica. Vives diu que es veu com a cirurgiana en el futur, tot i que no descarta la branca d'investigació i recerca. La selectivitat no li va semblar especialment difícil. Però, paradoxalment, l'únic examen que va trobar complicat, el de castellà, ha estat el que li ha donat la seva millor nota de les PAU: un 10.

9,35

ADRIÀ

PON

ELVIRA

LLEIDA

A Adrià Pon li agrada el món del motor i l'aviació, i per això s'ha decidit per estudiar enginyeria aeronàutica. Ha fet batxillerat tecnològic als Maristes de Lleida i s'ha sorprès, diu, d'haver quedat entre les primeres notes de les PAU, amb un 9,35. I això que al final no va dedicar tant temps com volia a estudiar per a la selectivitat. "Tenia un mes, però vaig acabar estudiant només dues setmanes perquè tenia altres treballs per als Maristes", explica. Es va presentar als cinc exàmens obligatoris i a tres matèries optatives (el màxim permès). Ha tret un 10 a història, dibuix i electrotècnia. "M'havia anat força bé, però dubtava perquè em feia por la correcció", relata. Una por infundada, sens dubte.

stats