Detinguts els amos d’un geriàtric de Castelldefels per haver estafat els avis

Els propietaris els van robar 41.000 euros cobrant més pels serveis

Els propietaris de la residència geriàtrica Bas de Castelldefels han estat detinguts pels Mossos d’Esquadra acusats d’estafar més de 41.000 euros a set avis del centre. Sense que els afectats se n’adonessin, els cobraven imports injustificats pels serveis prestats que en alguns casos multiplicaven fins a 15 el seu valor real. El geriàtric ha estat clausurat i els trenta residents han estat reallotjats a la Residència San Lorenzo 3 de Gavà.

La investigació policial va començar l’estiu passat quan els Mossos d’Esquadra van rebre un avís alertant que la propietària del geriàtric, una dona de 48 anys veïna de Gavà, i el seu cosí de 44 anys, resident a Begues i també responsable de la residència, feien càrrecs molt superiors a les quotes fixades als avis que no tenien familiars, que tenien solvència econòmica, que eren més vulnerables i que no portaven el control dels seus comptes bancaris.

L’anàlisi dels moviments econòmics de la societat limitada gestora del geriàtric, situada al barri de la Pineda de Castelldefels, a tocar de l’autovia C-31, va poder constatar l’estafa. Davant les evidències, el 28 de desembre es van detenir els dos propietaris, de nacionalitat espanyola, i amb les pertinents ordres judicials es van escorcollar els seus domicilis per recollir les proves penals que els incriminaven, segons van detallar ahir els Mossos d’Esquadra. El jutjat que s’ha fet càrrec del cas ha deixat els detinguts en llibertat després de prendre’ls declaració però els ha retingut el passaport per evitar que surtin del país. A més a més, els obliga a comparèixer periòdicament davant del jutge i els ha prohibit apropar-se tant al geriàtric clausurat com als avis estafats.

Els investigadors, que encara no han acabat d’analitzar de forma exhaustiva tota la documentació comissada i no han concretat des de quan s’estava fent l’estafa, no descarten que hi hagi més víctimes i que, per tant, es pugui elevar la quantitat defraudada.

Els trenta avis que vivien en aquesta residència –24 en règim de servei públic i sis privat– i que estaven perfectament atesos, van ser ràpidament reallotjats a un altre geriàtric. La gestió la va dur a terme el departament de Benestar Social i Família de la Generalitat. Entre ells també hi havia els set estafats.

Tot i ser un nombre elevat de persones, per no trencar els vincles emocionals que hi havia entre ells, se’ls va trobar plaça a tots a la Residència San Lorenzo 3, situada en el número 4 del carrer Àngela Roca, al centre de Gavà, i a poc més de set quilòmetres del geriàtric on vivien fins a final d’any. A mig matí d’ahir a San Lorenzo 3 hi havia normalitat absoluta. Els avis, després de dinar, aprofitaven per fer la migdiada a l'habitació, xerrar amb els companys a la sala d’estar, veure la televisió o estar una estona al jardí. Les visites de familiars, com qualsevol dissabte, es preveien a partir de les 5 de la tarda, hora en què es reprèn l’activitat fins a l’hora del sopar.

Una altra residència polèmica

La detenció dels dos administradors del geriàtric Bas de Castelldefels obre una altra polèmica en relació a les residències d’avis i la seva gestió. Dos dies abans d’aquesta actuació dels Mossos d’Esquadra, el 26 de desembre, es va detenir el zelador d’un geriàtric privat d’Arenys de Mar, un home de 30 anys, de nacionalitat espanyola i veí de Pineda de Mar, per haver agredit nou ancianes del centre, cinc de les quals sexualment. Els fets van passar la nit de Nadal i l’agressor ha ingressat a la presó. Gairebé dos mesos abans, el 2 de novembre,  quatre àvies del geriàtric Ribera del Sió d’Agramunt (Urgell) van morir ofegades en desbordar-se el riu Sió a causa de les fortes pluges. En aquells moments la residència albergava 67 avis. El geriàtric va tancar la planta on van perdre la vida les quatre residents.