Societat 30/06/2011

Noves claus sobre les causes de l'Alzheimer

Un nou estudi als EUA obre la porta a trobar la manera d'aturar l'acumulació de les plaques amiloides que causen la malaltia

Mònica L. Ferrado
1 min

BarcelonaLa malaltia d'Alzheimer és deguda a una producció anòmala d'una proteïna, la betaamiloide, que es va acumulant al cervell fins a formar plaques que interfereixen en les connexions sinàptiques i fan que les neurones morin. Però la desregulació d'aquesta proteïna, que en quantitats normals resulta necessària per al funcionament de tot cervell sa, no passa a tothom. Per què hi ha persones que n'acumulen i altres que no?

Científics de l'Escola Universitària de Medicina de Saint Louis, als Estats Units, han estudiat un gen ja conegut com a factor de risc de la malaltia, l'APOE-4. La novetat està en el fet que s'han centrat en una de les proteïnes que codifica, l'APOE-e4. Segons les seves conclusions, en el fluid cerebral dels individus amb més betaamiloide, la presència d'aquesta altra proteïna codificada pel gen de risc també és més gran.

Els resultats obren la porta a una nova diana per desaccelerar o fins i tot parar l'acumulació de plaques amiloides en pacients, possiblement amb l'objectiu d'interferir en la forma en què el gen de risc codifica les seves proteïnes i, aleshores, evitar que desencadenin tot el procés d'acumulació. Els resultats de la recerca es publiquen a la revista Science Traslational Medicine.

stats