Vida a Mart
Societat 05/08/2011

Noves evidències d'aigua líquida a Mart

Els científics de la NASA han observat unes marques a la superfície de Mart que podrien haver-se originat pel pas d'aigua salada. Si es confirmés, reobriria la possibilitat de trobar-hi vida

Redacció
2 min
Mart

Una sèrie de solcs sobre la superfície marciana, a prop de l'equador, suggereixen que durant els mesos més càlids del planeta, el seu estiu, hi podria fluir aigua salada. No obstant, els científics no tenen cap altra evidència que faci intuir la presència d'aigua. De totes maneres, si es confirmés, aquesta nova dada obriria la porta a la possibilitat de trobar vida a Mart.

Els científics han pogut observar el transcurs de les estacions al planeta vermell. Han utilitzat les dades recollides per la sonda Mars Reconnaissance Orbiter (RMO), que recorre el planeta des del 2006. I el cert, però, és que en revisar els registres han vist que aquests solcs s'han format en poc temps, en un parell de mesos. “La millor explicació que tenim per a aquestes observacions és que hi hagi fluït aigua”, diu Alfred McEwen, de la Universitat d'Arizona i cap del projecte. “Estem molt contents amb el que hem trobat, però és el principi d'un procés que acabem de començar”, segons McEwen.

Encara no hi ha proves definitives que actualment hi hagi aigua líquida a Mart, encara que sí que s'ha detectat aigua congelada a prop de la superfície de les regions de latitud mitja i alta. Segons els investigadors, les seves deduccions encara són una hipòtesi. Segons Lisa Pratt, bioquímica i geòloga de la Universitat d'Indiana, “si es confirmés, reobriria la possibilitat de trobar microorganismes al planeta vermell”.

Les imatges que han estudiat cobreixen diferents latituds i tres anys marcians (un any marcià son 687 dies terrestres). Les diferències en aquestes marques apareixen a finals de la primavera i desapareixen a l'inici de la tardor. Creuen que la causa d'aquestes taques i solcs pot ser l'aigua salada perquè la salinitat disminueix la temperatura a la qual l'aigua es congela i, per tant, es pot mantenir en estat líquid durant més temps.

stats