Societat 08/11/2018

Colau es desmarca dels municipis a favor de l'abolició de la prostitució

Santa Coloma de Gramenet lidera la Xarxa de Municipis Lliures de Tràfic de Blanques, en què hi ha 28 municipis catalans

Germán Aranda
2 min
L’alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, i l’actriu Mabel Lozano.

BarcelonaSanta Coloma de Gramenet, Sant Cugat del Vallès, Sant Vicenç dels Horts, Gavà, Sils i Sant Boi de Llobregat són municipis units en la lluita per abolir la prostitució que ahir van ensenyar múscul en un acte públic coincidint amb la presentació del documental El proxeneta, dirigit per la cineasta Mabel Lozano.

Però entre les cinc alcaldesses i l’alcalde reunits a Barcelona que es proclamen feministes faltava justament l’amfitriona del consistori local i alcaldessa més coneguda. Ada Colau no s’ha integrat a la Xarxa de Municipis Lliures de Tràfic de Blanques perquè aquesta agrupació “considera que tota la prostitució és tràfic de dones i nenes, i la realitat ens diu que no és així”, en paraules de la regidora de Feminismes, Laura Pérez, al diari ARA. “No compartim aquesta postura”, va afegir, citant dades policials i judicials aportades per l’Estat a l’ONU i la Unió Europea que estimen que en menys del 20% de la prostitució hi ha tràfic de blanques. “És una xarxa que no reconeix la veu de les dones que exerceixen la prostitució”, va afegir. Pérez va deixar clar: “En la lluita contra el tràfic de dones i nenes sí que hi estem d’acord, és una greu vulneració de drets humans i cal actuar entre totes les administracions”.

Durant l’acte, la coordinadora de la xarxa en l’àmbit estatal, l’alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va assegurar, en canvi, que “és qüestió de temps que l’Ajuntament de Barcelona se sumi a l’aposta per abolir la prostitució”, tot i que es va mostrar decidida a convèncer-la “amb arguments i no amb polèmica”.

Per a les alcaldesses unides a la xarxa, i per a la Plataforma Catalana pel Dret a No Ser Prostituïdes, “la prostitució és una explotació i en cap cas una professió que s'hagi de regular” i “una forma més de violència masclista”, en paraules de Carmela Fortuny, alcaldessa de Sant Cugat.

Per això, la xarxa estatal, en què hi ha un total de vint-i-vuit municipis catalans, entre els quals Vilanova i la Geltrú i la Llagosta, comença ara a intercanviar punts de vista per trobar les millors mesures per combatre la prostitució. Per ara estan d’acord a aprovar ordenances municipals que sancionin proxenetes i clients, mentre que en el cas de les prostitutes prefereixen oferir suport perquè puguin abandonar l’activitat i buscar altres vies. Gavà ja va adaptar la normativa en aquest sentit i, de fet, ja ha enviat les primeres sancions a clients de prostitutes als seus domicilis.

Alcaldesses unides contra el tràfic de blanques i per l'abolició de la prostitució, en un acte d'avui

Aquest tipus de polítiques xoquen frontalment amb les prostitutes que asseguren que exerceixen per voluntat pròpia, algunes organitzades en el sindicat no legalitzat Otras. Aquesta entitat ha anunciat mobilitzacions a l’Audiència Nacional de Madrid per al dia 14, quan es decidirà sobre el reconeixement o no del sindicat, que primer va ser aprovat i després cancel·lat pel ministeri de Treball a finals d’agost. Des de llavors el debat dins del feminisme sobre la prohibició total de la prostitució està més viu que mai.

stats