SALUT
Societat 08/02/2011

L'OMS declara que calen més investigacions per provar que la vacuna de la grip A pot causar narcolèpsia

Un estudi finlandès suggereix que nens que l'havien presa tenien nou cops més possibilitats de patir narcolèpsia que provoca que una persona pugui adormir-se de manera inesperada. De moment, però, l'OMS manté Pandemrix en la llista de vacunes preseleccionades

Agències
2 min

Ginebra / LondresL'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha declarat aquest dimarts que calen més investigacions per comprovar si la vacuna per a la grip A Pandemrix H1N1, de la farmacèutica GlaxoSmithKline (GSK), pugui provocar narcolèpsia, un desordre del son poc comú. Un comitè assessor de l'OMS ho ha determinat així després que un estudi finlandès suggerís que nens que l'havien presa tenien nou cops més possibilitats de patir aquest trastorn, que provoca que una persona pugui adormir-se de manera inesperada. De moment, però, l'OMS manté Pandemrix en la llista de vacunes preseleccionades i no inclou canvis en les recomanacions, informa Reuters.

'Això significa que els països haurien de seguir vacunant contra l'H1N1 per immunitzar la gent amb risc d'una greu malaltia (...) usant vacunes monovalents, inclosa Pandemrix, si no hi ha vacunes trivalents disponibles', ha declarat la portaveu de l'OMS, Alison Brunier, en roda de premsa a Ginebra aquest dimarts.

L'estat espanyol no ha registrat cap cas de narcolèpsia relacionat amb la vacuna de la grip A, segons ha assegurat el ministeri de Sanitat, Política Social i Igualtat a través d'un comunicat. El ministeri, però, ha aclarit que aquesta vacuna no es va administrar a menors a l'Estat espanyol.

Un portaveu de la farmacèutica britànica ha dit a Reuters que havia estat esperant la declaració de l'OMS i que ells mateixos estaven investigant les informacions de vincles entre la narcolèpsia i Pandemrix. 'GSK està revisant l'informe finlandès i creu que seria prematur extreure'n cap conclusió', ha dit en un comunicat.

Actualment, aquesta vacuna en concret no s'està utilitzant molt extensament, ja que es va declarar la fi de la pandèmia l'agost de l'any passat, però metges d'alguns països, com el Regne Unit, han estat aconsellant utilitzar-la si s'esgoten les seves existències de vacunes de la grip estacional.

Segons la farmacèutica, més de 31 milions de dosis de Pandemrix han estat administrades a 47 països. La companyia ha dit que té coneixement de 162 casos de narcolèpsia fins al 31 de gener del 2011, amb un 70% d'aquests casos a Finlàndia i Suècia.

stats