SOCIETAT
Societat 15/07/2011

Les ONG denuncien davant del Parlament que el Govern ha "ferit de mort" la cooperació catalana

El sector ha escenificat un enterrament simbòlic per evidenciar el seu malestar. Les ONG han anunciat que abandonaran el Consell de Cooperació

Joan Serra
2 min
Les ONG han escenificat un funeral simbòlic de la cooperació catalana

BarcelonaLa Confederació Catalana d'ONG per la Pau, els Drets Humans i el Desenvolupament (FCONGD) ha denunciat avui, davant del Parlament, que el pressupost de cooperació de la Generalitat es reduirà un 55%, tot i que el Govern situa la tisorada en el 42%. La retallada en aquesta partida –dels 49 milions aprovats el 2010 als 22 milions previstos en els comptes del 2011– suposarà, segons les ONG, que Catalunya es converteixi en el país europeu que menys inverteix en solidaritat i se situï a la cua dels territoris de l'Estat menys solidaris. Entenen que el pas fet pel Govern suposarà el desmantellament del sistema català de cooperació. La protesta, que ha inclòs l'escenificació d'un enterrament simbòlic i la lectura d'un epitafi, s'ha fet coincidir amb la sessió de la Comissió de Cooperació i Solidaritat del Parlament. "La retallada està ferint de mort el treball que s'ha fet en els últims 10 anys", ha denunciat Eduard Cantos, portaveu de la Federació Catalana d'ONG per al Desenvolupament.

Molest per l'actuació unilateral del Govern, el sector ha denunciat que prendrà mesures de força. La FCONGD deixarà d'assistir en els propers mesos al Consell de Cooperació al Desenvolupament, l'ens públic que marca les línies bàsiques d'actuació en aquesta matèria, format per representants del sector, sindicats i Generalitat. En la sessió de la propera setmana es visualitzarà aquesta mesura de força. "Condicionarem la nostra tornada al Consell al fet que hi torni a haver una actitud de diàleg i comprensió del Govern per redreçar la situació", ha afirmat Cantos. Les ONG consideren que amb la retallada "unilateral" del Govern es trenca el consens amb la societat civil i s'envia el missatge que les polítiques de cooperació només tenen sentit en època de bonança. En l'acte davant del Parlament s'ha recalcat que l'aportació que farà Catalunya a partit d'ara en l'àmbit de la cooperació serà del 0,1% del pressupost consolidat de la Generalitat, uns percentatges que remeten a les xifres del 2004.

Les ONG han alertat que la confecció dels pressupostos del 2011 implicaran que el Govern incompleixi els compromisos aprovats en la llei de cooperació del 2001. També han expressat la seva preocupació per la voluntat de l'executiu d'Artur Mas de beneficiar la participació del sector privat en el terreny de la solidaritat. El sector subratlla que la llei d'acompanyament dels pressupostos inclou una esmena que permet que les entitats amb ànim de lucre puguin ser receptores de fons públics. El director general de Cooperació al Desenvolupament, Carles Llorens, ha afirmat al Parlament que no es privatitzarà la cooperació. Ha demanat a les ONG que busquin noves fórmules de finançament per no dependre exclusivament de les ajudes públiques.

stats