SOLIDARITAT
Societat 23/11/2012

Les ONG perdran un 15% d'ingressos en els propers cinc anys i un 20% de les entitats podrien desaparèixer

Un estudi sobre el present i futur de les ONG alerta que només sobreviuran les entitats que es reinventin, diversifiquin les seves fonts de recursos i aconsegueixin fidelitzar els ciutadans

Lara Bonilla
1 min
Les ONG perdran un 15% dels ingressos en els propers cinc anys

Barcelona"L'any 2012 està sent un tsunami per a les ONG", ha assegurat Ignasi Carreras, director de l'Institut d'Innovació Social d'Esade. Entitat que juntament amb La Caixa i la Fundació PricewaterhouseCoopers han elaborat un informe sobre el present i el futur de les ONG. A diferència de la percepció generalitzada, entre el 2008 i el 2011 es va mantenir l’statu quo econòmic de les ONG, que van rebre més de 8.000 milions d'euros de finançament, amb una alta dependència del finançament públic (70% del total), i més del 20% del finançament privat procedent de l'obra social de les caixes d'estalvis. I ha estat aquest 2012 el que ha marcat el punt d’inflexió.

Les ONG han perdut aquest any un 8% dels ingressos però l'estudi alerta que en els propers cinc anys el finançament podria caure fins al 15% respecte del 2011. Davant la retallada d'ingressos públics, el sector privat en serà la principal font de creixement. "Res serà com abans en el Tercer Sector Social", ha assenyalat el director de la Fundació PricewaterhouseCoopers, Javier Garitelli.

Un dels principals reptes també serà fidelitzar els ciutadans que col·laboren amb les ONG. Ara només un 9% de la població hi col·labora regularment. "Les ONG han vist que els ciutadans ja no les necessiten i s'organitzen entre ells. I el principal actiu de les ONG és que la gent es faci seva la causa", diu Carreras.

stats