COOPERACIÓ
Societat 28/06/2012

Les ONG suspenen els projectes en bloc fins que el Govern actuï

Albert Balanzà
2 min
La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega.

BARCELONA.Les organitzacions no governamentals catalanes (ONG) per la pau, els drets humans i el desenvolupament aturaran aquest dijous en bloc els projectes de cooperació. Estan a l'espera de la resposta que ha de donar el Govern després d'una reunió que hi va haver el 20 de juny entre la vicepresidenta, Joana Ortega, i el director de l'Agència Catalana de Cooperació, Carles Llorens, i els responsables de la Federació Catalana d'ONG pel Desenvolupament (FCONGD), Francesc Mateu i Pilar Molina.

Un cop sobrepassada la situació límit d'impagament de programes plurianuals, que ha obligat Enginyeria sense Fronteres i l'Associació Catalana per la Pau a fer tornar els cooperants que hi ha a Moçambic i a Colòmbia, la resta d'entitats faran un acte de protesta "polític i simbòlic" a la porta de l'Agència a Via Laietana. Però la suspensió de programes, segons explica Mateu, ja és una realitat més àmplia: "Hi ha entitats que fan tornar cooperants, d'altres que estan en ERO temporals i encara d'altres que han avançat diners i tenen un deute preocupant".

L'Agència no fa comentaris

En la reunió entre el Govern i la FCONGD, sobre la qual l'Agència Catalana de Cooperació no ha volgut fer comentaris, Ortega -que aquells dies era presidenta en funcions pel viatge d'Artur Mas a Nova York i Boston- va transmetre als representants de les entitats la situació de retallada extrema des del tercer ajustament que ha hagut de fer l'executiu català i l'única disponibilitat de 2,7 milions d'euros per a projectes en marxa i noves convocatòries. "Ara ja hi ha una despesa acumulada de 5 milions d'euros en sis mesos del 2012 i, amb els 10 milions de deute del 2011, és fàcil que ens enfilem a 20 milions negatius", explica el president de la FCONGD.

En aquest context -el Govern també va reiterar la seva proposta d'allargar de tres a cinc anys el pagament dels programes 2010-2012-, les ONG van plantejar que l'Institut Català de Finances fes un crèdit a l'Agència amb l'objectiu que la Generalitat pugui desencallar almenys 2 milions d'euros enguany a través de l'endeutament intern. Això permetria alleugerir l'estat d'emergència de la cooperació catalana. Ortega es va comprometre a mediar.

stats