Medi ambient

L'ONU atribueix fenòmens meteorològics extrems al canvi climàtic

Un informe d'un grup de l'ONU sobre el canvi climàtic relaciona l'efecte hivernacle amb un augment de les temperatures mundials

El Grup Intergovernamental sobre Canvi Climàtic (IPCC) de les Nacions Unides ha atribuït avui, en un informe sorgit d'una reunió a Kampala (Uganda), algunes catàstrofes naturals a l'augment dels gasos d'efecte hivernacle a l'atmosfera.

L'informe, aprovat per més de 190 països, estudia la gestió del risc de desastres naturals per avançar en l'adaptació al canvi climàtic, i també la relació d'aquest amb la meteorologia i les catàstrofes.

L'IPCC atribueix a aquests mateixos gasos un augment de les temperatures mundials, tant les diàries mínimes com les màximes. "Molt probablement –diu l'informe– la longitud, freqüència i intensitat de les onades de calor continuarà creixent a la majoria de les regions", i és probable que "la freqüència de dies càlids augmenti en un factor de 10 a la majoria de regions del món".

També hi ha una confiança mitjana que la sequera s'intensifiqui en algunes estacions i regions, com la mediterrània.

A més, els esdeveniments extrems tindran impactes més grans, en el futur, en els sectors més directament relacionats amb el clima, com l'agricultura, l'aigua o el turisme, diu l'IPCC, que també conclou que les pèrdues econòmiques dels desastres relacionats amb fenòmens meteorològics i climàtics estan augmentant.

Tot i així, l'IPCC no ha volgut vincular directament el canvi climàtic amb fenòmens com les inundacions o els huracans, relació que una part de la comunitat científica discuteix.