Societat 07/09/2012

Objectiu: reduir captures no desitjades

Els biòlegs busquen la manera d'evitar les morts accidentals d'aus marines associades al palangre

Albert Punsola
1 min
Objectiu: reduir captures no desitjades

BarcelonaLa pesca de palangre consisteix a llançar des del vaixell una línia de la qual pengen un gran nombre d'hams. La corda pot tenir diverses llargàries, des de pocs quilòmetres fins a 20, i enfonsar-se a més o menys profunditat. En el moment en què els pescadors la deixen anar els ocells marins volen directes cap als hams per menjar-se'n els esquers. Les gavines ho fan a la superfície, però altres ocells com les baldrigues es poden capbussar fins a 20 metres sota l'aigua. En els dos casos el resultat és el mateix: part de les aus moren ofegades en quedar enganxades a l'ham.

"Es va començar a ser conscient d'aquest problema, que és global, quan es va detectar un declivi important de les poblacions d'albatros i es va relacionar amb la pesca de palangre que es feia al voltant de l'Antàrtida", explica Jacob González-Solís, professor del departament de biologia animal de la Universitat de Barcelona i director d'una recerca sobre les captures accidentals d'aus marines pels palangrers de la costa est de la Península.

La recerca se centra en bona part a Catalunya, que té la flota de palangrers més gran de la zona, amb unes 60 embarcacions. Aquestes barques solen tenir entre 7 i 15 metres d'eslora i en una operació convencional poden arribar a calar uns 2.000 hams.

Llegiu-ho a l'Ara Premium.

stats