Societat 30/05/2012

Olot encapçala la llista de municipis més catalanoparlants

M.o.
1 min
Cada cop més establiments tenen el rètol principal en català.

BARCELONA.Olot és el municipi amb més presència del català de la vintena que analitza l'Ofercat, un estudi exhaustiu d'observació de la retolació, les comunicacions escrites i la llengua oral que realitza la direcció general de Política Lingüística en diferents àmbits. La capital de la Garrotxa obté, segons l'índex Ofercat, 80 dels 100 punts possibles. La segona població amb més bons resultats és la Seu d'Urgell (Alt Urgell), amb 79 punts, seguida de Tremp (Pallars Jussà) i Manresa (Bages), amb 78 punts. A l'altra cara de la moneda hi ha Santa Coloma de Gramenet, que és la ciutat estudiada on el català rep una puntuació més baixa: 51 punts de 100.

Tot i així, Santa Coloma de Gramenet també és, amb altres poblacions de la part baixa de la taula, on l'ús del català puja de manera més significativa en comerços i institucions. Cada cop més comerciants i treballadors de l'administració responen en català quan l'interlocutor el fa servir, encara que no sigui la seva llengua habitual. A Santa Coloma, per exemple, la retolació en català ha crescut un 66% en set anys.

A Barcelona el català obté 64 punts i se situa en el nivell intermedi, juntament amb localitats com Tarragona i Sabadell. Cornellà de Llobregat i l'Hospitalet queden per sota dels 60 punts.

L'estudi indica que en els àmbits vinculats a l'administració pública, l'ensenyament i la sanitat, la presència del català és més gran, mentre que economia, societat i oci són els sectors amb més diferències entre poblacions. El departament de Cultura i l'Ajuntament de Barcelona preparen ara un informe sobre el català als comerços de la ciutat.

stats