Publicitat
Publicitat

Neix 'Lliures', una iniciativa per crear un fons de solidaritat per lluitar contra la pobresa

Òmnium Cultural, ECAS i Coop57 s'han unit per captar recursos que s'utilitzin per finançar projectes de "transformació social" arreu del territori

'Lliures de pobresa i exclusió i desigualtats'. Amb aquest nom, Òmnium Cultural, ECAS (Entitats Catalanes d'Acció Social) i Coop57 han presentat aquest dimarts la iniciativa que pretén captar recursos per destinar-los a un fons de solidaritat. Un fons que ha de permetre finançar projectes que ajudin a lluitar contra la pobresa, l'exclusió social i les desigualtats.

En l'acte de presentació de la iniciativa, que s'ha fet al Museu d'Història de Barcelona, hi han intervingut la presidenta d'ECAS, Teresa Crespo, el president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, i com a representant de Coop57, David Fernàndez. 'Lliures' es va començar a gestar fa dos anys, en plena crisi econòmica i vol ser una iniciativa que ajudi a la "transformació social" en un context "d'emergència", ha explicat Teresa Crespo.

A hores d'ara ja s'han creat 10  projectes a diferents municipis catalans que han de servir de prova pilot i que tenen un valor de 2 milions d'euros. Tots els projecte s'han creat "parlant amb el territori i analitzant les seves necessitats conjuntament", ha explicat David Fernàndez. El tret de sortida oficial del projecte serà el 12 de desembre.

Des de llavors, tots els ciutadans que vulguin participar en el projecte, podran fer les seves aportacions en funció de la seva base salarial. Així, segons han explicat els impulsors de la iniciativa, s'han establert tres nivells de col·laboració de 60, 120 i 240 euros. Podran ser aportacions anuals o puntuals, i en aquest cas, els impulsors recomanen donar el "0,7% dels ingressos anuals".

L'objectiu és que sigui "la ciutadania" qui col·labori en aquesta iniciativa, ha explicat la presidenta d'ECAS, Teresa Crespo. "És un projecte que no aspira ni a subvencions ni a ajuts i tampoc acceptarem recursos d'empreses que no compleixin criteris ètics", ha afegit David Fernàndez.

El president d'Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, ha deixat clar que no volen "substituir ningú", sinó que sinó "assumir la part que ens toca com a societat". I ha conclòs que "no hi ha més qüestió nacional que la qüestió social".

Desigualtats creixents

Actualment, a Catalunya hi ha un milió i mig de persones en situació de pobresa i un 23,5% es troben en risc d'exclusió social, segons han explicat els representants de les tres entitats. Tot i que l'atur hagi baixat, els treballadors pateixen la "precarietat de la reforma laboral", ha explicat Teresa Crespo. I ha afegit que el poder adquisitiu dels treballadors ha baixat un 10% en els últims anys.

A Catalunya i Espanya, segons han apuntat, estan creixent cada vegada més les desigualtats, ja que és, per exemple, on més s'ha incrementat la diferència entre els més rics i els més pobres, ha explicat Crespo.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de