Operació contra la trama de blanqueig de dues màfies russes

La Guàrdia Civil arresta vuit persones al Camp de Tarragona

Blanquejava grans quantitats de diners per a dues màfies russes de renom i ho feia amb testaferros professionals “de primer nivell mundial”, segons la Guàrdia Civil. El grup criminal desmantellat ahir en l’operació Usura, amb vuit detencions i 19 escorcolls, feia servir una trama d’empreses pantalla que justificaven les operacions financeres amb la concessió d’hipoteques.

La Guàrdia Civil va arrestar ahir quatre russos, dos ucraïnesos i dues persones més de nacionalitat espanyola en actuacions a Reus, Cambrils, Salou, l’Hospitalet de l’Infant i també a la Ciutat de la Justícia, a l’Hospitalet de Llobregat, on té un despatx un advocat reusenc vinculat a aquesta trama. Precisament a l’altre despatx d’aquest lletrat, a Reus, s’hi feia ahir un dels últims escorcolls. A mitja tarda, fins i tot es va requerir la presència dels bombers per obrir-ne les caixes fortes. En total, es van fer 13 escorcolls en domicilis particulars, quatre en empreses mercantils i dos en despatxos professionals. Per ordre dels dos fiscals d’Anticorrupció i del titular del jutjat d’instrucció número 3 de Reus, Diego Álvarez de Juan, s’han bloquejat 142 comptes bancaris i s’han embargat 191 propietats, per valor de 62 milions d’euros. La investigació es va començar el 2014.

L’organització desmantellada actuava de manera molt professional i blanquejava, presumptament, per a dues grans organitzacions criminals russes: la Taganskaia i la Tambovskaia-Malixevskaha, totes dues assentades a l’estat espanyol. Segons la Guàrdia Civil, per blanquejar els diners provinents d’activitats il·lícites -la gran majoria fora d’Espanya- utilitzaven empreses pantalla, relacionades amb la concessió de préstecs hipotecaris. La investigació ha pogut constatar vincles amb testaferros professionals “de primer nivell mundial”. La Fiscalia sospita que els detinguts a Catalunya també haurien defraudat diners a Hisenda. Els fiscals creuen que els diners de l’organització mafiosa arribaven a Espanya de dues maneres: a través de diners en efectiu que s’enviaven a Andorra i a través de diverses transferències internacionals des de paradisos fiscals. Un cop aquí, el capital s’invertia en negocis i operacions immobiliàries.

El dispositiu de la Guàrdia Civil va començar a les sis de la matinada, dirigit pel jutjat d’instrucció número 3 de Reus. Hi van participar 180 agents, la majoria de la Guàrdia Civil però també de la Interpol. L’operació no va passar desapercebuda als municipis on es van practicar algunes de les actuacions, per la seva envergadura i espectacularitat. Com a exemple, els edificis de Reus on van actuar els agents, on diversos veïns explicaven als mitjans de comunicació que es van despertar alertats pels crits i cops que es van poder sentir durant la intervenció.

Matrimoni arrestat

En l’operació practicada al passeig de La Salle de Cambrils també s’haurien sentit sorolls que indicaven que els arrestats van oposar resistència. En aquest cas, i segons els veïns, la Guàrdia Civil hauria detingut un matrimoni rus que hi residia des de feia uns quants anys amb el seu fill de tres anys. Els agents van ocupar una bona part del passeig La Salle i del carrer Àngel Guimerà. Després de la detenció, els agents es van quedar a l’interior del pis durant tot el matí, practicant escorcolls i rastreig de dades en equipaments informàtics.

Segons l’agència Efe, en l’organigrama criminal hi participaven tres advocats, dos del Camp de Tarragona i un altre de Barcelona. També hi estaria involucrat un notari de Cambrils que es va suïcidar a finals del mes de maig després de saber-se que havia desviat, almenys, un milió d’euros dels fons dels seus clients. La investigació continua oberta i no es descarten noves detencions. Els arrestats han passat aquesta nit als calabossos de la comandància de la Guardia Civil i està previst que avui passin a disposició judicial.