NOVETAT ARTÍSTICA D'ENVERGADURA A BARCELONA
Societat 23/12/2010

Operació tornada

El 1997 les negociacions no van arribar a bon port. Aquesta vegada, però, els propietaris han acceptat un preu més ajustat i el ministeri de Cultura ha acabat accedint a finançar l'operació.

Antoni Ribas Tur
1 min
Les escenes representades al retaule, de dalt a baix i d'esquerra a dreta: Calvari , Anunciació , Nativitat , La caiguda dels àngels rebels , Pentacosta , Dormició de la Verge , El miracle del Mont Gargano , Psicostasi , Vocació de sant Pere , Alliberament de sant Pere de la presó , Missa d'ànimes , Aparició de sant Miquel al bisbe de Manfredònia , Quo vadis? I Crucifixió de sant Pere .

BarcelonaAixí seria, més o menys, el retaule de Sant Miquel i Sant Pere de l'església de Sant Miquel de la Seu d'Urgell, de Jaume Cirera i Bernat Descamps, si el poguéssim veure complet. I tret dels bancals, conservats al Museo Nacional San Carlos de Mèxic, la resta del conjunt es podrà veure pròximament a les sales d'art gòtic del MNAC, després que el ministeri de Cultura hagi comprat per 600.000 euros nou taules del conjunt a un col·leccionista belga que se sumaran a les set que ja custodiava el museu de Montjuïc.

Per Rafael Cornudella, cap de la col·lecció d'art gòtic, l'adquisició d'aquestes nou taules és doblement important. D'una banda, completa una obra que ja era al museu i de l'altra, suposa la recuperació d'una peça patrimonial que era fora del país. El retaule de Sant Miquel i Sant Pere serà, a més, el retaule gòtic de majors dimensions -6,2 x 5,2 m- que es podrà veure al museu i un dels conjunts de pintura gòtica catalana conservats més grans.

Mentre que en una fotografia datada del 1903 el retaule es pot veure complet, el 1907 la Junta de Museus va comprar les taules centrals i les laterals amb escenes de vides de sant Miquel i sant Pere, i el 1956 va ingressar al museu, dins la col·lecció Muntadas, La caiguda dels àngels rebels . I com va ser que la predel·la va arribar a Mèxic? Als anys trenta un diplomàtic mexicà, Panir de cognom, la va comprar a un antiquari madrileny i des d'aleshores és la nineta dels ulls de la col·lecció d'art medieval del Museo San Carlos.

stats