Societat 03/11/2011

Operen l'espina bífida al ventre de la mare

M.l.f.
2 min

L'Esther té poc més de cinc mesos i no entén res quan l'envolten un munt de fotògrafs que disparen flaixos sense parar. Mira encuriosida i tranquil·la: està en braços de la seva mare, l'Otilia, i amb el pare, el Bavel. Són de Romania però viuen a Solsona. La seva filla afronta un futur molt millor del que els van dibuixar quan a la 23a setmana d'embaràs els metges els van dir que tenia l'espina bífida. És una malaltia que l'havia de condemnar a no caminar, a no controlar els esfínters i a patir alteracions cerebrals. Va ser aleshores quan l'equip de la Vall d'Hebron els va proposar operar la nena dins el ventre de la mare amb una tècnica pionera. Avui l'Esther mou les cames, els peus i, malgrat que és aviat per saber si controlarà els esfínters i si pateix alguna alteració cerebral, en els seus ullets es llegeix futur. "Ens hem arriscat, però la vida és una lluita i nosaltres anem guanyant", afirma Bavel.

Amb l'espina bífida, malformació que afecta un de cada 1.000 nascuts vius, la columna vertebral no queda tancada i el teixit nerviós està exposat al líquid amniòtic, que el malmet. Els especialistes de l'Hospital Vall d'Hebron van operar la nena al ventre de la mare a les 24 setmanes d'embaràs. A l'Otilia se li va practicar una incisió al ventre (com una cesària) i a l'úter. Així els metges van accedir a la nena i van segellar amb un pegat hermètic la lesió de la columna. Va néixer a la setmana 32 de gestació, amb una hidrocefàlia que també s'ha pogut tractar.

Des de la Vall d'Hebron ja havien col·laborat en dues intervencions d'aquesta mena en un hospital de Trieste (Itàlia) el 2007 i el 2008. El projecte s'inscriu dins d'una línia de recerca d'aquest centre per combatre aquesta malaltia. Fins ara quan es detectava per diagnòstic prenatal les opcions eren avortar o esperar-se al naixement per operar, tancar la columna i pal·liar els danys que ja s'havien iniciat pel contacte amb el líquid amniòtic. Als Estats Units, aquesta tècnica s'aplica des del 2007. En concret, se n'han reportat més de 200 casos. A Sevilla, s'ha fet utilitzant una tècnica més agressiva que el pegat: cosir.

Els metges de la Vall d'Hebron investiguen amb models animals amb cultius de cèl·lules mare que regenerin l'os que falta quan es té l'espina bífida. Aquesta solució s'aplicaria en estadis de gestació menys avançats, cap a la 14a setmana, quan els danys neurals encara no s'han iniciat, i amb fetoscòpia, sense que calgués obrir el ventre de la mare.

stats