Societat 24/07/2011

Orgullosament friquis

Patrícia Puentes
3 min
Els fanàtics de la cultura popular duta a l'extrem deixen anar les seves baixes passions a la Comic-Con  de San Diego, per on hauran passat unes 130.000 persones des de dimecres fins avui.

San DiegoHi ha un indret al sud de Califòrnia on abunden les patrulles de soldats imperials; on sembla que regalin samarretes de Llanterna Verda; on disfressar un nen de tres anys de Capità Amèrica no és estrany; on alguns hi van amb l'uniforme escolar complet de Gryffindor i altres opten per emular-hi un transformer ; on és fàcil veure-hi una princesa Leia amb el mític biquini; on Darth Vader va amb l'espasa làser a la mà, i on creuar-se amb l'autor de Juego de tronos , George R.R. Martin, o amb el llegendari Stan Lee és el mínim que es pot esperar. L'indret ha estat un cop més la ciutat de San Diego. Des de dimecres passat i fins avui s'hi ha celebrat la Comic-Con, una convenció anual de còmics, cinema, televisió i tot el que tingui a veure amb la ciència-ficció i els fenòmens de culte.

Hi ha molta gent que encara recorda quan, cap a principis dels setanta, això de la Comic-Con era només un esdeveniment per a alguns fanàtics del gènere fantàstic i de les novel·les gràfiques, que s'aplegaven en un hotel al centre de la ciutat. "La meva primera Comic-Con va ser l'any 73 o 74. Vaig baixar en autobús amb una colla d'amics. Vam dormir tots en sacs de dormir al terra de l'habitació d'un hotel vell. A la Comic-Con com a molt hi devia haver 2.000 persones, i tots eren comerciants de còmics", explica Frank Darabont, cineasta i creador d'una sèrie de televisió, The walking dead , que s'ha convertit en un plat ja habitual del menú d'aquesta convenció. "Ha canviat molt. Ni tan sols ho reconec".

Ara, en la seva edició número 42, la convenció aplega més de 130.000 aficionats, segons les xifres d'assistència de l'any passat, que acudeixen des d'arreu del món per aconseguir la firma del seu autor preferit, per gaudir de la comprensió d'altres fans com ells, per comprar-hi merchandising i algunes rareses editorials, per veure què ens espera en el panorama televisiu i cinematogràfic l'any que ve i potser per intentar robar una fotografia o fins i tot una abraçada amb alguns dels seus ídols de la petita i la gran pantalla.

Però malgrat el sentiment d'absoluta companyonia i la complicitat que encara es viu entre els assistents d'un esdeveniment que fa temps que va deixar de ser íntim, el que s'acaba enduent més titulars no són ni les disfresses, ni els còmics més venuts, ni els autors que es desplacen fins a la convenció, sinó el nom de les estrelles famoses que s'acosten fins aquí. Noms en majúscula que han fet que en edicions anteriors el públic pogués gaudir de la presència d'Angelina Jolie o de l'aparició inesperada de Bruce Willis; que els han permès veure junts en un mateix escenari tots els membres del repartiment de Los vengadores, o fins i tot demanar una mossegada als actors de la televisiva True blood .

En aquesta edició les coses no han estat gaire diferents en l'apartat de les cares conegudes. Dijous, Hugh Jackman hi repartia somriures. Charlize Theron s'hi deixava passar per sorpresa per presentar-hi el seu nou projecte cinematogràfic, Prometheus , sota la direcció de Ridley Scott. El mateix Scott hi feia una aparició en videoconferència des del set de la pel·lícula, encara en producció a Islàndia. Ho va fer davant l'audiència del ja famós Hall H, amb capacitat per a 6.000 persones i que Hollywood fa anys que fa servir per promocionar-hi els seus productes més preuats i allò que vol que s'escampi pel boca a orella i es converteixi en nova tendència a Twitter.

Divendres, Peter Jackson també s'hi va acostar, després de deixar momentàniament el set d' El Hobbit a Nova Zelanda per ajudar el seu col·lega Steven Spielberg amb la promoció de Les aventures de Tintín . Estava previst que ahir Francis Ford Coppola viatgés fins a la convenció per parlar-hi de la seva pròxima aventura darrere les càmeres, TWIXT , aquest cop una faula de terror. També ahir a la nit, el repartiment de luxe de Cowboys & Alien s hi havia de celebrar la premier mundial. I fins i tot està previst que els integrants de Glee s'hi deixin veure i sentir avui.

"Aquesta és la meva primera Comic-Con i aquest és definitivament el moment més guai de la meva vida". D'aquesta manera resumia la seva experiència a San Diego aquest any Andrew Garfield, protagonista de la pel·lícula The amazing Spider-Man , quan va aparèixer davant del públic del Hall H disfressat com si fos un més d'ells.

stats