Oriol Illa, nou president de la Taula d'entitats del Tercer Sector

Substitueix Àngels Guiteras, després que aquesta hagi complert els dos mandats màxims que preveu l'entitat

La Taula d'entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha designat aquest dijous Oriol Illa com a nou president de l'organització que aglutina 3.000 entitats socials sense ànim de lucre. Illa substitueix Àngels Guiteras, que ha complert el màxim de dos mandats que preveu la Taula en els seus estatuts, en un context en què també s'han designat els nous 13 membres de la junta directiva. El nou president de l'organització, director de la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia, ha sigut presentat en un acte a l'Auditori de la ONCE de Barcelona que ha comptat amb la presència de la vicepresidenta del Govern i consellera de Benestar Social, Neus Munté, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau i la presidenta de la Diputació de Barcelona, Mercè Conesa, entre molts d'altres.

En el seu discurs de comiat, Guiteras ha destacat els avenços aconseguits durant els últims anys, sobretot pel que fa a visibilitat i al reconeixement. "No és possible pensar en una societat de futur avançada sense un tercer sector fort", quelcom que vol dir tenir capacitat d'incidència en l'elaboració de les polítiques públiques, ha explicat. Guiteras tampoc ha oblidat el moment polític que viu Catalunya, tot i que ha destacat que en aquest debat la Taua és plural: "La pluralitat ens enriqueix i mai ens ha de dividir. Davant de les tensions polítiques sempre ens hem manifestat en allò que ens uneix, que és el dret a decidir en condicions de garantia democràtica". Per això, ha subratllat que la tasca de la Taula serà sempre avantposar els drets socials, que "en cap cas s'han de subordinar a d'altres drets democràtics", ha afegit.

Illa, per la seva banda, ha recordat que el sector social català representa prop del 3% de PIB i dóna feina a 100.000 persones i ha agraït a Guiteras i el seu equip els sis anys de feina perquè, malgrat totes les dificultats sorgides amb la crisi, el balanç que es pot fer és "enormement positiu". En qualsevol cas, ha fet una crida a no resignar-se davant de tot allò que s'ha perdut en els últims anys i de l'amenaça que ha planat sobre els drets socials, i ha lamentat que ha calgut pal·liar situacions abans impensables. Per això, només el temps permetrà afirmar quantes vides han quedat frustrades o quants joves han hagut de marxar a viure a l'estranger i no tornaran, ha exemplificat.

Entre les idees a tirar endavant, Illa ha citat la necessitat d'augmentar el parc d'habitatges socials per sobre del 2% actual perquè "sense llar pròpia no hi ha vida digna" i durant l'últim any s'han produït fins a set desnonaments diaris a Catalunya, així com un augment del sou mínim i una certa limitació dels sous màxims: "Mentre el 60% dels treballadors cobrin menys de 1.000 euros i els directius en cobrin 370 vegades més que els seus treballadors, les polítiques redistributives seguiran fent fallida", ha expressat, en demanar quelcom més que mesures per reduir les desigualtats un cop que ja s'han produït. A més a més, entre les mesures més destacades, el nou president ha assegurat que caldria que els bancs destinessin el 25% dels seus beneficis a projectes socials gestionats amb la participació pública, com una manera de substituir l'obra social de les caixes desapareguda amb la reestructuració del sistema financer. Aquest fons permetria sumar 450 milions d'euros l'any només a Catalunya, i "multiplicaria per quatre o cinc" el que es destina actualment.

La vicepresidenta i consellera de Benestar, Neus Munté, ha agraït a la Taula la seva tasca lleial durant els últims anys de dificultats i la seva capacitat de fer d'interlocutor amb tothom, a la vegada que ha garantit que seguirà sempre escoltant i col·laborant amb ells per avançar, malgrat que les restriccions pressupostàries i la recentralització de competències per part de l'Estat ho ha posat difícil, ha recordat.

L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que ha assegurat que l'acte li feia "especial il·lusió" pel seu passat com activista en entitats socials, ha assegurat que per l'Ajuntament la Taula serà un "actor fonamental", i per això ha promès que situarà les persones en el centre de les polítiques públiques "sense excuses". Colau, que ha defensat la necessitat d'assumir compromisos concrets i no "discursos buits", ha assegurat que Barcelona està treballant en un model de contractació pública de qualitat en què "mai més la qüestió del preu a la baixa, la subhasta, siguin una excusa per posar en perill els serveis bàsics", quelcom que creu que serà d'utilitat per a les entitats. "Sigueu màximament exigents amb nosaltres, no ens deixeu posar excuses", li ha dit a la nova junt directiva de la Taula.

Més continguts de