La PAH avisa Colau que manté el "dèficit històric" de lloguer social

La plataforma que va liderar l'alcaldessa exigeix 120.000 pisos de lloguer social en deu anys i multar bancs i grans propietaris que tinguin pisos buits

Avís de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) a la seva exlíder i ara alcaldessa de Barcelona, Ada Colau: en els dos anys de govern municipal es manté "el dèficit històric" de l'habitatge de lloguer social i se segueixen sense sancionar els bancs i els grans propietaris que tenen pisos buits. Aquests són els dos principals retrets que el portaveu de la PAH, Carlos Macías, ha fet a Colau, a qui ha evitat posar una nota concreta.

En una roda de premsa de balanç dels dos anys de mandat, Macías ha explicat que d'aquí deu anys hi hauria d'haver 120.000 pisos de lloguer social per complir la llei d'habitatge, aprovada el 2007. La normativa estableix que el 2027 el parc d'habitatge social hauria de ser del 15% del total, quan ara hi ha l'1% del total. La PAH ha dit que aquests pisos nous no han de ser tots de nova construcció, sinó que cal dinamitzar els pisos buits que hi ha, impulsar la compra-retracte o les cooperatives. 

De fet, Macías ha "exigit" a l'Ajuntament que d'aquí sis mesos l'Ajuntament hagi acabat ja el cens d'habitatges buits que hi ha a la ciutat, que la Plataforma calcula que són l'11% del total. De moment, el recompte només s'ha fet en quatre barris. A més, la PAH reclama que d'aquí un any i mig s'hagin sancionat tots aquells que no compleixin la funció social de l'habitatge. "No s'haurien d'haver posat quatre multes, sinó 4.000", ha etzibat Macías.

El portaveu de la PAH ha posat més deures a Colau: reformar la taula d'emergència social, establir un calendari per obrir un centre d'atenció temporal a les famílies a tots els barris –ara només n'hi ha un, a Navas– i obrir el focus per atendre també les famílies desnonades d'habitatges que no tenien cèdula d'habitabilitat. 

Retret a l'oposició per "fer política" amb la pobresa

Més enllà del capítol de lloguer social, la PAH ha valorat positivament l'obra de Colau en matèria d'habitatge. Per exemple, ha aplaudit el "canvi de discurs" i de to de l'Ajuntament, que ja "no criminalitza" les ocupacions, mentre que Macías s'ha mostrat "enfadat" amb l'oposició, a qui ha retret que "criminalitza la pobresa per fer política partidista". El portaveu de la PAH també ha defensat la creació de la unitat contra l'exclusió residencial (UCER), encara que ha demanat més esforços, perquè el 15% de les famílies desnonades no han estat ateses.

  • Etiquetes