El PDECat escull el relleu de Trias

Les primàries del partit es tanquen avui amb l’elecció de Carles Agustí o Neus Munté

Xavier Trias tancarà, el 2019, la seva etapa com a líder del PDECat -inicialment, CiU- a l’Ajuntament de Barcelona. El seu relleu no serà l’exregidor i conseller Joaquim Forn, seguint el pla que el mateix Trias havia verbalitzat, perquè la situació política que viu el país ha deixat aquesta porta tancada. I ara el partit té sobre la taula dos projectes diferenciats, que aquestes setmanes s’han batut en el duel de les primàries: el de l’exconsellera Neus Munté i el de Carles Agustí, que és responsable de govern obert a la Diputació de Barcelona. Les votacions es tanquen aquest migdia. D’entrada, Munté parteix amb l’avantatge de ser l’aspirant oficialista -és la presidenta del PDECat- i d’haver recollit, en el període d’avals, quasi el doble de suports dels associats que el seu rival, que, això sí, es va imposar en suports ciutadans. A l’hora de la veritat, però, el que es tindrà en compte són els vots que, des d’ahir i fins avui, poden emetre els prop de 2.000 associats de la formació.

L’elecció d’un candidat o de l’altre definirà, també, els plans de futur del PDECat a l’hora d’intentar batre l’alcaldessa Ada Colau. Agustí s’ha declarat ferm partidari de muntar una fórmula tipus Junts per Catalunya que aglutini l’independentisme i que escolti, també, la proposta que impulsa el filòsof Jordi Graupera. Munté, tot i defensar la conveniència d’intentar sumar amb les forces independentistes abans de les municipals per fer un front comú, ha posat en valor, també, “l’orgull de partit” i ha defensat un PDECat “fort”. El debat nacional, que ja marca el clima preelectoral a Barcelona, condiciona, també, l’elecció de l’alcaldable.

Buscant la confluència independentista

Carles Agustí (Barcelona, 1970), que va ser comissionat de participació a l’Ajuntament durant el govern Trias i és responsable de govern obert de la Diputació de Barcelona, aposta per concórrer a les eleccions amb una fórmula tipus Junts per Catalunya que aglutini l’independentisme. En campanya s’ha definit com el candidat de la Barcelona capital de la República i dels resultats de l’1-O. Creu que l’independentisme s’ha d’unir i trobar el seu millor representant per fer front a les propostes de Colau i l’unionisme. Ha fet, també, un llistat de propostes concretes de ciutat, com ara crear un abonament anual de transport públic o traslladar la gossera als terrenys del Zoo. També ha defensat una “segona descentralització” per baixar dels districtes als barris.

Sumar sense oblidar el partit

Neus Munté (Barcelona, 1970) parteix, a priori, com a clara favorita per convertir-se en l’alcaldable del PDECat. Ja sigui pel grau de coneixement i recorregut dins del partit -va ser consellera i portaveu del Govern- com pel volum de signatures d’associats que ja va recollir en el període d’avals. És l’actual presidenta del PDECat. En campanya, Munté s’ha referit a àrees que considera bàsiques, com l’atenció a les persones grans o el fet de construir una ciutat amiga per als vianants, i no ha llistat propostes concretes com el seu rival. També ha defensat les sigles del PDECat i el paper cabdal del partit en l’impuls de projectes com Junts per Catalunya o Junts pel Sí. Defensa la confluència de forces independentistes però sense renunciar al que representa el PDECat.

Més continguts de