SOCIETAT
Societat 05/04/2011

El PP es queda sol demanant que es prohibeixi el burca

La resta de grups parlamentaris consideren que és un debat que s'ha de tractar fora de períodes electorals

Acn
2 min

BarcelonaEl PP s'ha quedat sol en la seva petició de prohibir l'ús del burca i el nicab. El grup parlamentari ha presentat aquest dimarts una proposta de resolució en comissió parlamentari que instava el Govern a donar suport els ajuntaments que estan prohibint l'ús d'aquests elements i a demanar al govern espanyol que realitzi les reformes legals necessàries per fer aquesta prohibició. La proposta ha estat rebutjada amb el vot en contra de CiU, PSC, ICV-EUiA i ERC i l'abstenció de C's. Tots els grups parlamentaris han acusat el PP d'utilitzar aquest debat amb fins electorals i, malgrat que tots han rebutjat l'ús d'aquests peces, han assegurat que és un tema que no s'ha de tractar en època electoral.

La proposta presentada pel PP defensava que una realitat com la de l'ús del burca i el nicab "no es pot ni s'ha d'amagar" i afegia que negar-se a participar d'aquest debat per prejudicis d'allò políticament correcte és "perillós i temerari". A més, argumentava que aquest és un debat que ja s'ha fet a molts altres països, que ja hi ha ajuntaments que han prohibit el seu ús i que el Senat també ha tractat el tema.

Així, la proposta demanava que el Parlament instés el Govern a donar suport als ajuntaments que reformin les ordenances municipals per prohibir l'ús de vestits o accessoris que cobreixin totalment la cara i que impedeixin la identificació, donar suport als municipis per a les tasques de mediació cultural, potenciar el diàleg amb els sectors més oberts de la comunitat musulmana, incloure l'ús d'aquestes peces en al Llei del dret de les dones a eradicar la violència masclista i sol·licitar al govern espanyol que faci les reformes legals necessàries per a prohibir el seu ús.

En el marc de la comissió de Benestar al Parlament, López ha explicat que la proposta planteja que hi ha valors als que la societat no pot renunciar, com la llibertat i la dignitat de les dones. Ha assegurat que tant el burca com el nicab són "gàbies que fan invisibles a les dones" i ha afegit que no és una qüestió religiosa, sinó cultural. López ha considerat necessari donar "un missatge clar" als nouvinguts perquè entenguin que a Catalunya no "es pot fer qualsevol cosa". A més, ha dit que cal dir no "al relativisme moral".

Ús electoralista

Tant CiU com PSC van presentar esmenes a la proposta, assegurant que estaven disposades a dialogar sobre el tema però fora de períodes electorals. El PP ha rebutjat totes dues esmenes.

Aquesta és la segona vegada que el debat sobre la prohibició del burca arriba al Parlament. La primera va ser a principis de juliol de l'any passat, quan el Parlament va rebutjar una moció del PP que instava el Govern a recolzar als ajuntaments que decideixin prohibir l'ús d'aquests elements.

stats