Societat 15/01/2012

L'anticicló demanarà un dia lliure

Demà s'escaparan alguns ruixats i fins i tot una mica de neu a cotes relativament baixes, però dimarts ja tornarà el domini anticiclònic

Marc Candela
2 min

BarcelonaPassarem el diumenge sense grans complicacions, amb cel absolutament ras a moltes comarques però també amb boires al pla de Lleida i a la Catalunya Central. I no només a l'interior costarà de veure el sol: el matí serà gris al Maresme, al Barcelonès o al Vallès, i ens haurem d'esperar al migdia per començar a gaudir de grans clarianes a la costa de Barcelona.

Tot plegat acompanyat d'un ambient de rigorós hivern a primera hora –aquesta matinada ha glaçat en alguns trams de la costa Brava i el termòmetre ha baixat per sota els 10 graus sota zero a les cotes baixes de la Cerdanya– però d'un migdia no especialment fred. En tot cas, avui tampoc es passarà dels 13 o 14 graus enlloc.

Cap al tard, però, ja es començarà a intuir el canvi de temps. A mitja tarda els núvols començaran a guanyar protagonisme al sud del País Valencià i havent sopat ja s'escaparan les primeres gotes al Vinalopó o al Baix Segura. De fet, serà al País Valencià i a la meitat sud de les Illes on la pertorbació que ens creuarà aquest dilluns deixarà les pluges més abundants, intenses i continuades.

A Catalunya, en canvi, les precipitacions seran febles i disperses i es concentraran bàsicament prop de la costa i a les comarques gironines. Això sí, la borrasca també ens portarà un petit descens tèrmic que farà que la sensació d'hivern sigui força més clara i que es vegin flocs de neu a partir dels 1.100 o 1.200 metres. A més, el vent es reforçarà a la façana litoral i encara farà una mica més evident el fred en aquest sector.

En tot cas, aquest canvi de temps serà totalment transitori: dimarts anirà deixant de ploure arreu –a la tarda ja només s'haurà d'obrir el paraigua a les Illes– i dimecres es tornarà a instal·lar l'anticicló a les nostres contrades. L'ambient es mantindrà fred fins a mitjans de setmana, però a partir d'aleshores tornaran els migdies suaus prop de la costa.

Tot apunta, doncs, que la setmana dels barbuts d'enguany no serà pas especialment freda.

A www.ara.cat/meteo trobareu la previsió actualitzada del vostre municipi.

stats