BADALONA

El PSC obre la porta a acceptar els vots d’Albiol a Badalona

Els comuns avisen els socialistes que “no caiguin a la trampa” i demanen “coherència”

El PSC de Badalona va obrir ahir la porta a acceptar els vots de Xavier García Albiol per fer alcalde el regidor socialista Àlex Pastor, que avui explicarà quines són les seves condicions. Els representants del PSC es van reunir ahir amb les bases del partit i van debatre la proposta en assemblea fins a les 10 de la nit. L’assemblea va aprovar la proposta per unanimitat i avui serà el mateix Pastor qui anunciarà “els propers moviments”, segons van dir a l’ARA fonts del PSC badaloní. Al matí, l’encara alcaldessa, Dolors Sabater (Guanyem Badalona en Comú), va assegurar que confiava en la “coherència” dels socialistes per no governar amb la dreta.

Més dura va ser l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau (Barcelona en Comú), que va defensar que esperava que les forces progressistes de la ciutat “continuïn fent el màxim esforç per no donar poder ni legitimitat al posicionament xenòfob i antidemocràtic” que, segons ella, representa l’exalcalde del PP.

Dimecres Albiol va anunciar per sorpresa, fins i tot entre el PSC, que renunciava a ser alcalde de Badalona i que donaria suport a la candidatura d’Àlex Pastor per ser alcalde durant l’any que queda abans de les pròximes municipals, tal com havia demanat el socialista com a condició sine qua non per donar suport a la moció de censura, després que Sabater perdés la qüestió de confiança vinculada als pressupostos. “Ens n’hem assabentat per la premsa!”, van dir a l’ARA des del PSC badaloní, sense voler-se posicionar després de la compareixença d’Albiol.

La jugada posa en una delicada situació Pastor i el seu partit, perquè el PP els pot acusar d’haver mentit quan van dir que donarien suport a la moció si Pastor en sortia escollit alcalde. D’altra banda, els votants d’esquerra poden quedar profundament decebuts si s’alien amb la versió més dura de la dreta catalana per prendre el poder. Avui desvelaran quina és la seva resposta.

“El juny del 2015 el PSC va contribuir a posar fi a l’etapa més nefasta de la política municipal, una etapa amb la devastació més gran de drets socials i les retallades més ferotges”, va dir Sabater. L’alcaldessa va assegurar que confiava “en la coherència del PSC i en el seu compromís pel bé comú i per la ciutat”, i que també esperava “que retorni als seus plantejaments progressistes, que no poden anar derivant cap a la dreta, com ho farien si facilitessin l’entrada del PP al poder”. “Seria un error estratègic, caure a la trampa que li ha parat el PP, perquè no deixa de ser una manera d’instrumentalitzar-lo ara que el PP i Albiol estan en hores baixes”, va reblar.

L’alcaldessa també va dir que “els motius pels quals volen fer la moció han anat canviant”. “En les últimes reunions han posat l’accent en la gestió i l’acció de xoc. Crida molt l’atenció, perquè ells han bloquejat els pressupostos més socials de la ciutat. Per exemple, ara parlen de portar més Guàrdia Urbana i d’eliminar barreres arquitectòniques. Ho fan perquè acabem de licitar dos milions per eliminar les barreres i perquè acabem d’obrir 12 places per a nous guàrdies”, va dir. La retirada de suport del PSC al govern, tot i les diferències municipals que han expressat, es va precipitar pel suport de l’Ajuntament al procés independentista.

“El regidor absent”

L’alcaldessa també va criticar el paper d’Albiol com a “regidor absent”, i va dir que “només hi torna ara que la seva carrera política està en hores baixes i ho necessita com a trampolí”. En els últims dies, després de la qüestió de confiança, la tensió entre el PP i el consistori ha anat en augment. Si des de l’Ajuntament es van retenir 10.000 euros corresponents a dietes a Albiol per no haver assistit a plens i comissions, el polític va demanar el cessament del regidor de Medi Ambient, Àlex Mañas, per haver contractat la seva dona per a un càrrec tècnic. Sabater va anunciar, a més, que presentaria accions legals contra Albiol pel “crim d’odi” que veien en la campanya del líder del PP contra la construcció d’una mesquita.