El PSC prepara el terreny per a un pacte de govern amb Colau

Els socialistes sotmetran a votació de la militància la proposta final que els faci BComú

Aquest primer trimestre ha de ser clau per a les negociacions de govern a l'Ajuntament de Barcelona. I, de moment, el PSC, un dels dos socis potencials per a l'equip d' Ada Colau, està posant les coses molt més fàcils a Barcelona en Comú que no pas ERC, que d’entrada veta la possibilitat d'un tripartit i que exigeix a la formació de l’alcaldessa un acord previ sobre pressupostos per parlar, si així es considera després, d'un possible acord de govern. El líder del PSC a Barcelona, Jaume Collboni, en canvi, tot i remarcar que les bases de l’acord també haurien de passar per aquesta entesa en els pressupostos i en el Pla d'Actuació Municipal, defensa que el pacte hauria d'estar tancat abans de Setmana Santa. Els socialistes sotmetran a votació de la militància la seva possible incorporació al govern i els termes en què es materialitzi.

Davant de l'oferta feta pública per Colau de tancar l'acord per un govern d'esquerres, el PSC ja ha deixat clara la seva disposició a dialogar i, de fet, són l'única formació que ha tingut un document per escrit amb les grans línies per a un possible acord. Els socialistes van aprovar dijous en una sessió extraordinària del consell de federació el procediment que ha de servir per validar o rebutjar la proposta final. El procés de consulta a la militància es farà en assemblees simultànies i per vot individual i secret i el resultat el ratificarà el consell. Segons el text aprovat, els socialistes accediran a formar govern "únicament" si comparteixen "l'anàlisi i les prioritats" que van configurar les línies del seu programa electoral. Collboni ja va ser escollit com a cap de files socialista en procés de primàries obertes i ara el partit impulsa la transformació dels mecanismes de presa de decisions.

El PP, al seu torn, exigeix als socialistes que condicionin el pacte al fet que Colau suspengui la decisió aprovada pel consistori de donar suport a la resolució independentista del Parlament. Defensa que si Podem ha posat el referèndum com a línia vermella al PSOE", Collboni ha de condicionar la seva decisió a fer que BComú renunciï a la defensa de l'acord independentista. I CiU, que ha criticat de forma reiterada que el govern municipal no els crida per negociar, ha criticat que BComú s'hagi omplert la boca defensant la nova política i ara "vulgui que el PSC entri al govern". I la CUP, que també va ser cridada al pacte per part de Colau –tot i sentir-se'n més allunyada–, ha rebutjat l'oferiment i assegura que estarà al costat de Colau en les "polítiques rupturistes".

La possibilitat d'un govern amb els socialistes no genera consens tampoc dins de BComú, però de moment la necessitat d'estabilitat del govern ha trobat més bona predisposició en el PSC que no pas en ERC. Socialistes i republicans i un regidor de la CUP va permetre que Colau fos investida alcaldessa per majoria absoluta.

Més continguts de