POLÍTICA MUNICIPAL

El PSC no troba cap alternativa a Albiol

Tot i els intents de sumar-hi altres forces, la moció contra l’alcaldessa de Badalona només pot passar pel PP

El PSC s’aliarà, d’una manera o altra, amb el PP de García Albiol a Badalona, tot i els seus esforços i equilibris per intentar no sortir a la foto amb el líder popular a l’hora de tombar l’alcaldessa Dolors Sabater, de Guanyem Badalona en Comú. Malgrat que els socialistes no s’han cansat de repetir -fins i tot a través del seu primer secretari, Miquel Iceta- que Albiol no formarà part del nou equip de govern, el cert és que els deu vots dels seus regidors seran claus a l’hora d’aprovar qualsevol projecte. Queden enrere els intents fallits del PSC de fer fora Sabater sense sumar-se a Albiol. Les converses amb ERC i ICV passaven per forçar la dimissió de l’alcaldessa i després formar un nou govern d’esquerres liderat per Álex Pastor. Però per als socis de govern, ella havia de ser l’alcaldessa. Per a Pastor, en canvi, el principal objectiu era treure l’alcaldessa.

En l’últim i més sorprenent dels moviments per evitar que Albiol recuperi poder, el regidor del PDECat a Badalona, Pere Martínez, va oferir el seu vot per fer alcalde Pastor sense que es faci efectiva la moció. És a dir, demanant a l’alcaldessa Dolors Sabater que accepti un govern amb tots els partits, però sense el PP i Ciutadans, que lideraria Pastor. El PSC podria veure-ho amb bons ulls, però des de l’Ajuntament recorden que l’alcaldessa no pot dimitir un cop està en marxa la moció, i no es prenen seriosament la possibilitat que el PSC voti en contra o s’abstingui a la votació de la moció que ells mateixos han presentat.

Mentre han caigut totes les alternatives de formar un nou govern que no estigui controlat per Albiol, les firmes favorables a la moció ja són des de dimecres a l’Ajuntament i ja s’ha convocat automàticament un ple per validar-la. La moció podria fer alcalde Álex Pastor, líder socialista, el dia 20. La possibilitat que el PSC es faci enrere és cada cop més remota, sobretot després de consultar la militància, que va optar per mantenir-la.

Malgrat això, antics militants de la vessant més catalanista del partit van mostrar ahir el seu descontentament en roda de premsa. Maite Arqué, exalcaldessa de la ciutat, va ser contundent: “No es pot anar a votar amb el Partit Popular quan ni a Madrid ho fan, i menys tenint en compte el personatge. No es pot perdre així l’essència d’esquerres”.

En una altra roda de premsa, l’encara alcaldessa, Dolors Sabater, va apujar ahir el to contra la que va qualificar de “moció trampa”. “Albiol avantposa els seus interessos electorals i maquina una moció trampa irresponsable per promocionar-se i obtenir l’alcaldia l’any que ve”, va asseverar. El dia abans Albiol havia presumit d’haver tingut un gest “generós i responsable” a l’hora de cedir els seus deu vots al PSC perquè governi en minoria (amb només tres regidors).

Sabater es va posar a disposició del nou govern per al traspàs de poders, això sí, amb acidesa: “Necessitem saber qui ha de fer què. No farem com el PP, que va deixar els armaris buits i no van facilitar gens ni mica el traspàs, però que ens diguin qui serà el regidor de què, si de debò governaran amb tres persones”.

Un govern de tres regidors

El nombre de regidors del nou govern encara s’ha de veure. Quan els socialistes van vetar Albiol, els populars van respondre que si el seu líder no entrava al govern, ells tampoc no ho farien, però van garantir que, tot i així, votarien a favor de Pastor com a nou alcalde. El regidor de Ciutadans, Juan Miguel Fernández, va dir que no veu clar entrar al govern, mentre que Jordi Subirana, d’Units per Avançar, encara no s’ha manifestat respecte a la qüestió. Són els dos únics reforços que, ara mateix, semblen factibles per al nou govern socialista.

L’aprovació dels nou pressupostos serà el primer repte de Pastor si és escollit alcalde. I, potser, la primera demostració de múscul del PP d’Albiol. “Els haurem de negociar”, diuen els populars. Van ser justament els pressupostos de la ciutat els que van acabar de precipitar aquesta crisi.

Més continguts de