El PSOE porta al Congrés la despenalització de l'eutanàsia com un servei bàsic de salut

La cambra també debatrà la setmana que ve una iniciativa semblant del Parlament aprovada al juliol

MARIONA FERRER I FORNELLS

El Congrés de Diputats tornarà a debatre aquesta primavera la despenalització de l'eutanàsia. La setmana que ve està previst que obri el ple de dimarts, a les 15 h, la iniciativa legislativa del Parlament que instava les Corts a canviar l'article 143.4 del Codi Penal per legalitzar el suïcidi assistit. A aquesta iniciativa s'hi sumarà la proposició de llei registrada pels socialistes aquest dijous per despenalitzar l'eutanàsia i convertir-la en un servei bàsic de salut, com un dret universal. La cambra baixa ja té encarrilada una altra norma per regular la mort digna presentada per Ciutadans, un debat que el PSOE considera una "qüestió ben diferent que requereix d'un debat separat", ha explicat la senadora socialista María Luisa Carcedo en roda de premsa des de Ferraz.

"No només parlem de mort digna, sinó també de persones que no tenen una situació terminal determinada i decideixen que per la seva situació personal no volen seguir vivint", ha afegit el secretari de justícia i nous drets del PSOE, Andrés Perelló. Hi ha consens en l'arc de l'esquerra perquè aquest tema tiri endavant però el dubte principal que tenen ara els socialistes és que si el PP i Ciutadans bloquejaran la iniciativa a la mesa del Congrés. "Esperem que almenys es deixi debatre", ha assenyalat Perelló, també advocat penalista.

"Aquesta proposició de llei no mata a ningú, només dona drets"

Andrés Perelló Secretari de Justícia i Nous Drets del PSOE

La iniciativa del PSOE és molt semblant a una que ja va presentar Units Podem el 2017 i que es va presentar com a esmena a la llei de mort digna de Ciutadans. Llavors, l'any passat, els socialistes van decidir votar en contra d'aquesta esmena esgrimint que es tractava de debats que s'havien d'abordar per separat. Els de Pablo Iglesias i Padro Sánchez, aleshores, van acordar pactar una llei d'eutanàsia, però els socialistes han decidit presentar-la pel seu compte, amb la intenció que es fusioni en una ponència amb la iniciativa legislativa aprovada pel Parlament el juliol de l'any passat.

Només hi ha quatre països al món on està legalitzat el suïcidi assistit:  Holanda, Bèlgica, Luxemburg i el Canadà. Espanya ha evitat fins ara el debat sobre aquest tema. De fet, la llei del PSOE no va arribar a aprovar-se durant l'última legislatura de José Luis Rodríguez Zapatero. Pedro Sánchez va tornar a presentar-la el 2015, però la majoria absoluta del PP va tombar fins i tot que es prengués en consideració la llei. I l'únic debat que hi ha hagut fins ara va ser l'esmena de Podem l'any passat, rebutjada pels socialistes per intentar abordar conjuntament mort digna i suïcidi assistit.

Més continguts de