Societat 16/07/2011

'Pa negre', d'Emili Teixidor, amb l'ARA

Emili Teixidor ha aconseguit vendre més de 200.000 exemplars de Pa negre des que va aparèixer l'any 2003. Si encara no teniu aquest llibre imprescindible sobre la postguerra, demà és el moment!

Jordi Nopca
2 min
La Núria i l'Andreu de l'adaptació cinematogràfica d'Agustí Villaronga, personatges d'una mirada tan potent com la de la novel·la d'Emili Teixidor.

Barcelona.Tenir al davant Emili Teixidor provoca una sensació de familiaritat quasi atemporal. Home de mirada ferma i fulgurant, l'escriptor nascut a Roda de Ter l'any 1933 ha construït al llarg de més de 40 anys una obra pensada per començar a ser descoberta de petit, amb la sèrie de llibres de la Formiga Piga. Continua en la preadolescència amb Cor de roure i L'ocell de foc -el seu gran bestseller : se n'han venut més de 400.000 exemplars- i segueix bressolant-nos durant la vida adulta amb obres de popularitat indiscutible com Pa negre (2003). "Vaig començar a escriure llibres quan a finals dels anys 60 l'Andreu Dòria, editor de La Galera, va cridar una sèrie d'autors catalans com Joaquim Carbó, Sebastià Sorribas, Josep Vallverdú i jo mateix perquè intentéssim fer llibres per al jovent -explica l'autor-. Que en aquest país fins i tot els nostres somnis i històries els haguéssim de comprar a fora ens semblava una situació que calia corregir… Aquesta va ser la llavor de la literatura que ara anomenem infantil o juvenil: cal recordar que abans de l'escolarització obligatòria, els nens deixaven de ser criatures amb set o vuit anys, quan entraven a treballar a la fàbrica".

Fantasmes i descobertes

Convençut que "només cal anar a fora en certes circumstàncies" i que, lentament, aquesta realitat "es va imposant", Teixidor es va plantejar l'escriptura de Pa negre amb la voluntat d'explorar la postguerra a la Catalunya rural a partir de la mirada de l'Andreu, un nen del bàndol republicà que un dia, mentre passeja pel bosc, troba els cadàvers d'un home i del seu fill. A partir d'aquest fet trasbalsador, els fantasmes i rancúnies familiars aniran sent desenterrats a un ritme trepidant, al mateix temps que el lector assisteix al despertar sentimental del noi. Tot emmarcat per la misèria i sordidesa dels primers anys de postguerra.

"Hi ha una cosa que jo anomeno economia narrativa -explica Teixidor sempre que se li pregunta pel rerefons autobiogràfic de la novel·la-. Si tinc una cosa a prop, per què l'he d'inventar? Això no vol dir que sigui autobiogràfic, sinó que n'he estat testimoni, que ho sé d'una font molt directa. No només llegim per conèixer coses sinó també per divertir-nos". Demà es podrà fer amb l'ARA al preu de 9,95 euros.

stats