Societat 27/06/2012

El País Basc no aplicarà el copagament i el Govern sí

El debat sobre el nou copagament farmacèutic està marcat per la confrontació autonòmica. El govern espanyol el vol imposar tot i que no està a punt. Catalunya l'aplicarà, mentre que el País Basc no.

L.b.
2 min
Els farmacèutics consideren que és un "error" començar a aplicar diumenge el nou copagament i creuen que calen tres mesos més per fer-ho en condicions.

BARCELONA.Fins a 30 punts té l'ordre del dia de la reunió que avui mantindran a Madrid els consellers de Salut de les comunitats autònomes amb la ministra Ana Mato, i un dels punts que més confrontació generen és el del copagament dels medicaments en funció del nivell de la renda. Diverses comunitats autònomes s'han oposat a la seva aplicació.

El País Basc va aprovar ahir un decret per evitar posar-lo en marxa i Andalusia, com ja va fer Catalunya, va recórrer el decret del govern estatal davant del Tribunal Constitucional. El Govern, tot i reconèixer les dificultats tècniques "ingents" i "preocupants", va dir que diumenge l'aplicaria perquè "és obligat per llei". Al matí, però, en una entrevista a RAC1 el conseller de Salut, Boi Ruiz, va assegurar que avui demanaria a la ministra Mato que n'endarrerís la posada en marxa fins a l'agost. El portaveu del Govern, Francesc Homs, el va matisar hores més tard. Es posarà en marxa però es garantirà un mecanisme perquè els jubilats i altres ciutadans amb problemes econòmics no hagin de continuar pagant quan hagin sobrepassat el topall. El govern de l'Estat vol que els ciutadans avancin els diners i després que l'Estat els hi retorni.

Segons el decret estatal, els jubilats pagaran un 10% dels medicaments, amb topalls d'entre 8 i 60 euros, en funció de la renda, i la resta de ciutadans pagaran entre el 40% i el 60%. A partir de diumenge, doncs, els catalans hauran d'afrontar un doble copagament, ja que aquest 10% s'ha de sumar a l'euro per recepta. El nou copagament requereix un programa que informi el farmacèutic de si un usuari ha arribat al topall màxim d'euros fixat. Un programa que encara no està a punt i del qual els farmacèutics encara no han rebut cap informació.El Col·legi de Farmacèutics de Barcelona va mostrar la seva "perplexitat" per la "improvisació" amb què s'està aplicant aquesta norma. "Aplicar-ho l'1 de juliol és un error que portarà conseqüències. No volem fer les coses malament, i això s'està fent malament", va dir el vicepresident del col·legi, Francesc Pla.

stats