Societat 13/04/2012

El jutge del cas Palma Arena retira la fiança de 2,5 milions d'euros a Jaume Matas

El magistrat José Castro també retira la fiança a l'exregidor del PP de Palma Rafael Durán, l'exdirector general d'Esports José Luis 'Pepote' Ballester i el cap d'obres de la UTE constructora del pavelló ciclista, Miguel Ángel Rodríguez

Efe
2 min

PalmaEl jutge instructor del cas Palma Arena, José Castro, ha retirat la fiança penal de 2,5 milions d'euros que pesava contra l'expresident balear Jaume Matas, després que aquest fos condemnat per l'Audiència de Palma. El jutge considera "que ja no es donen les condicions per mantenir-la", segons ha informat el Tribunal Superior de Justícia en un comunicat.

El passat 20 de març, l'Audiència de Palma va condemnar Jaume Matas a penes que sumen 6 anys de presó per diversos delictes de corrupció per haver beneficiat fraudulentament amb diners públics el periodista que li escrivia els discursos, Antonio Alemany, sentenciat a una pena de 3 anys i 9 mesos de presó. És la primera sentència del cas Palma Arena, una causa dividida en 26 peces sobre corrupció, en què Matas està imputat en una vintena.

La fiança es retira perquè ja s'ha acabat la fase d'instrucció de la primera de les peces i ja hi ha sentència de l'Audiència de Palma. Ara el Tribunal Suprem haurà d'examinar el recurs de la defensa.

Matas no ha ingressat a la presó perquè el fiscal anticorrupció no ha vist risc de fuga i troba suficients les mesures cautelars –retirada de passaport, prohibició de sortida del país i obligació de compareixença quinzenal– que pesen sobre ell. Haurà d'ingressar-hi, però, si el Suprem ratifica la sentència.

No obstant això, el jutge Castro ha traslladat 500.000 euros de la fiança a la secció primera de l'Audiència de Palma per cobrir possibles responsabilitats civils en funció de la condemna a Matas.

Castro també retira la fiança a tres imputats més en la causa: l'exregidor del PP de Palma Rafael Durán, l'exdirector general d'Esports José Luis 'Pepote' Ballester i el cap d'obres de la UTE constructora del pavelló ciclista Palma Arena, Miguel Ángel Rodríguez.

Matas, que és el quart president autonòmic condemnat per corrupció, va ser responsable del Govern Balear entre els anys 1996-1999 i 2003-2007, i ministre de Medi Ambient d'Aznar del 2000 al 2003.

stats