RELIGIÓ

El Papa a sor Lucía Caram: “Segueix embolicant la troca!”

El pontífex avala la monja després dels amonestaments del PP

Una abraçada del papa Francesc a sor Lucía Caram en l’indret més visible de la plaça de Sant Pere: amb aquest gest el líder dels catòlics va desautoritzar ahir les crítiques i amonestaments que ha rebut la mediàtica monja de Manresa per part del govern espanyol del PP i dels sectors més conservadors de la jerarquia eclesiàstica catalana i espanyola.

És més, ahir el Papa va dir-li a la monja: “Segueix embolicant la troca!” Unes paraules amb què el Papa anima la seva compatriota argentina, establerta a Catalunya i reconeguda com a Catalana de l’Any el 2014, perquè es mantingui ferma.

Francesc va convidar Caram a Roma en la condició d’impulsora del programa #Invulnerables, que vol acabar amb la pobresa infantil a Catalunya, amb la col·laboració d’entitats públiques i privades. Amb Caram, per participar en l’audiència pública -davant de milers d’autoritats religioses i pelegrins-, hi van viatjar ahir representants de La Caixa i del Barça, així com els voluntaris de la Fundació Rosa Oriol que estan implantant el projecte de manera pionera a Manresa, en col·laboració amb la Generalitat. Després es portarà a altres poblacions catalanes.

El Papa va reservar a la nombrosa delegació, de gairebé 200 persones, un lloc privilegiat, a les primeres files de la plaça de Sant Pere. En acabar l’audiència va convidar-los a pujar prop de l’altar. Un cop va tenir la monja al davant, el Papa la va abraçar i li va deixar anar: “Veig que segueixes embolicant-la que fa fort”. Un any abans ja li havia demanat a la monja que no es desanimés, quan Caram acabava de ser amonestada pel nunci -ambaixador vaticà- a Espanya.

Bromes i complicitat

Ara Caram torna a Roma per la porta gran. Ahir es va permetre fer broma amb el Papa: “Ets un jesuïta millorat, perquè vas vestit de dominic”. Els monjos dominics contemplatius, com ella, vesteixen de blanc. Francesc va riure i li va recordar que no per això deixa de ser jesuïta i que això vol dir que “ningú sap mai ben bé” què pensa.

Caram li va explicar que les monges dominiques dedicaran una part del convent de Santa Clara de Manresa a una Casa de la Infància, que actuarà de llar d’infants per a nens de famílies amb dificultats. El Papa va abraçar dues de les monges, sor Juana Mari i sor Francisca, i va dir: “Espero que moltes comunitats facin el mateix”. Caram va afegir que la casa es dirà “Francesc” i el Papa va replicar: “Sí, però per Francesc d’Assís [el sant dels pobres]”.

Aquest projecte forma part del programa pro infància de La Caixa. L’entitat també vol preservar l’històric monestir de Santa Clara, del segle XIV. El president de la Fundació, Jaume Giró, va regalar-li al Papa una estatueta commemorativa. I el vicepresident del FC Barcelona, Jordi Cardoner -el Barça participa en els programes Barça Kids i FutbolNet-, va obsequiar-lo amb una samarreta del club amb la paraula Invulnerables. El Papa va correspondre-li distribuint rosaris beneïts per ell mateix.

A Roma també hi era el bisbe auxiliar de Barcelona Sebastià Taltavull, que juntament amb l’arquebisbe Juan José Omella han ajudat Caram a organitzar la trobada, coordinant-se amb el dicasteri romà de Justícia i Pau. Aquest organisme vaticà va voler convidar després la delegació a una missa a la basílica de Santa Maria la Major. Taltavull era a Roma en condició d’administrador apostòlic de Mallorca per inaugurar, també ahir, una important exposició al Vaticà dedicada en aquest cas al místic Ramon Llull.

“Francesc m’ha donat suport en el programa. La complicitat ens fa més forts i significa poder treballar més i no haver de desgastar-nos entretenint-nos amb les persones que ens perseguien -declarava ahir Caram a l’ARA-. Aquesta és una Església que escolta, l’Església de Jesús que ha fet l’opció pels pobres, i es pot dir allò de Roma locuta, causa finita : el Papa ara ha parlat, doncs que callin els que posen bastons a les rodes”, va afegir la dominica. Encara va seguir: “Algun ministre espanyol va venir a Roma a demanar el meu cap, i és bo que els germans en la fe siguem capaços de defensar-nos, com ha fet amb mi Francesc”.