El papa Francesc: "La cort és la lepra del papat"

El pontífex carrega contra la cúria romana i l'acusa d'ocupar-se només dels problemes del Vaticà

El papa Francesc torna a la càrrega. En una entrevista amb el fundador del diari italià 'La Repubblica', Eugenio Scalfari, publicada aquest dimarts, assegura que "la cort és la lepra del papat". Davant de l'extrema sinceritat, Scalfari li pregunta si s'està referint a la cúria romana, a la qual cosa el Papa respon que la cúria "és una altra cosa". "És el que en els exèrcits s'anomena intendència, gestiona els serveis que serveixen la Santa Seu. Però té un defecte: és Vaticacèntrica. Es preocupa pels interessos del Vaticà, que encara són, en gran part, interessos temporals. Aquesta visió s'oblida del món que ens envolta".

L'entrevista es publica aquest dimarts, el dia que se celebra la primera reunió que mantindrà el pontífex amb l'anomenat G-8 de l'Església, el consell de vuit cardenals nomenats per Francesc per analitzar la possible reforma de la cúria romana. "L'Església ha de tornar a ser una comunitat del poble de Déu i els preveres, els rectors i els bisbes han d'estar al servei del poble de Déu", diu a l'entrevista Jorge Bergoglio. Respecte a aquests vuit cardenals, el pontífex ha dit que són "persones sàvies, animades pels meus mateixos sentiments. Això és l'inici d'una Església amb una organització no només vertical sinó també horitzontal". I és que, per l'exarquebisbe de Buenos Aires, en el passat "els caps de l'Església han sigut sovint narcisistes, adulats pels seus cortesans".

Sobre la seva visió de l'Església, diu que aquesta no s'ha de basar en el "proselitisme" sinó "a escoltar les necessitats, les desil·lusions, la desesperació i donar esperança als joves i ajudar els vells, obrir-se al futur i difondre l'amor. Ser pobres entre els pobres".

Durant la conversa amb Scalfari, Francesc diu que l'Església "no s'ocuparà de política", ja que "les institucions polítiques són laiques per definició i actuen en esferes diferents". "L'Església no anirà més enllà del seu deure d'expressar i difondre els seus valors, almenys mentre jo sigui aquí", assegura.

En l'entrevista també es toquen assumptes d'actualitat i Bergoglio considera que "els grans mals que afligeixen el món són la desocupació dels joves i la soledat en què s'ha deixat els vells". "Els vells necessiten cures i companyia. Els joves treball i esperança", afegeix.

El Papa també critica el "liberalisme salvatge" que fa que "els forts es facin més forts, els febles més febles i els exclosos més exclosos", i diu que "es necessiten regles de comportament i si cal també la intervenció de l'estat per corregir les desigualtats més intolerables".


Més continguts de