RELIGIÓ
Societat 25/12/2010

El Papa carrega contra la Xina

Benet XVI critica les limitacions de la llibertat religiosa imposades per Pequín, que ha obligat catòlics lleials al Vaticà a fer-se feligresos d'una altra església cristiana que té el vistiplau de els autoritats xineses. Parla en 65 llengües, però no en català

Acn
2 min
El Papa en el discurs de Nadal. Foto: EFE

RomaEl papa Benet XVI ha pregat per la pau al Pròxim Orient i ha animat als catòlics de la Xina i l'Iraq a resistir la persecució que pateixen. En el tradicional missatge d'Urbi et Orbi d'aquest dia de Nadal, el Papa ha reafirmat el missatge de pau i esperança en 65 llengües diferents. De cara a la plaça Sant Pere, on s'han aplegat milers de fidels, el pontífex ha desitjat que "la llum del Nadal brilli de nou en la terra de Jesucrist i inspiri els israelians i als palestins per aconseguir una convivència pacífica".

El Sant Pare ha dedicat també unes paraules als cristians perseguits a l'Iraq i ha criticat "les limitacions a la llibertat de religió i consciència" que la Xina imposa. La situació dels catòlics a la Xina i a l'Iraq i el procés de pau al Pròxim Orient han centrat el tradicional discurs Urbi et Orbi (que significa, en llatí, a la ciutat de Roma i al món) que el Papa imparteix únicament el dia de Nadal i el Diumenge de Pasqua.

El Sant Pare ha criticat directament a la Xina després que alguns catòlics lleials al Vaticà hagin estat forçats a afiliar-se a una altra església que té el vistiplau del govern xinés i que no reconeix l'autoritat de Roma. El Papa ha pregat perquè el Nadal "reforci l'esperit de la fe, la paciència i el coratge dels creients de la Xina" tot criticant "les limitacions imposades a la llibertat de religió i consciència" pel govern de Pequín.

En 65 llengües diferents, però no en català, el Papa ha enviat un missatge de pau al Pròxim Orient i ha demanat a palestins i israelians que treballin per aconseguir una "coexistència pacífica". El Sant Pare també ha recordat als 52 cristians morts el passat octubre en l'atac a una església de Bagdad.

El discurs ha estat envoltat de fortes mesures de seguretat després dels dos atacs amb bomba a les ambaixades de Suïssa i Xile a Roma que han estat reivindicats per grups anarquistes. En el sermó de la missa de la nit de Nadal davant de 10.000 persones dins de la basílica, el Papa va pregar perquè els autors siguin castigats.

stats