Ciència
Societat 14/07/2011

Una papallona meitat femella, meitat mascle revoluciona el museu d'Història Natural de Londres

L'espècie té els òrgans sexuals combinats, una ala negra (masculina) i l'altra amb tocs de color (femenina), i una antena més llarga que l'altra. Només un 0,001% de les papallones presenten ginandromorfisme: combinació dels dos sexes

Redacció
1 min
Papallona meitat-mascle, meitat-femella / Museu d'Història Natural de Londres

BarcelonaA simple vista pot semblar una papallona normal, però l'espècie nascuda al Museu d'Història Natural de Londres té la peculiaritat de tenir el cos partit –literalment– en els dos sexes. Una línia marca la divisió entre la meitat masculina i la femenina, que visiblement s'observa amb les ales: la masculina és completament negra, mentre que la femenina presenta tocs de color. Però, segons explica The Guardian, aquesta no és l'única diferència, ja que l'espècie té una antena més llarga que l'altra i disposa d'uns òrgans sexuals combinats fusionats per la meitat.

L'explicació rau en el fet que els cromosomes sexuals de la papallosa no es van separar durant la fertilització.

Només un 0,001% de les papallones presenten ginandromorfisme, que és el terme científic que s'utilitza per als animals que disposen dels dos sexes. Les llagostes, els crancs i les aranyes són altres espècies que també poden presentar aquest fenomen, però fins i tot s'ha donat algun cas amb pollastres. Pel que fa a les papallones, més de la meitat dels casos passen decepercebuts a causa de les similituds que presenten ambdós sexes.

El Museu ha rebut amb gran entusiasme el naixement d'aquest exemplar, que està sent un dels màxims atractius pels visitants. Però el seu protagonisme durarà poc, ja que la mitjana vital d'aquestes espècies és d'un mes. Aleshores passarà a formar part de la col·lecció de lepidòpters del centre.

stats