Societat 09/12/2015

El Papiol acull la primera zona de protecció acústica de Catalunya

La mesura vol preservar les condicions tranquil·les d'un espai situat al Parc de Collserola i en plena àrea metropolitana de Barcelona

Mario Martín Matas
2 min
La directora general de Qualitat Ambiental, Assumpta Farran, i l'alcalde d'El Papiol, Joan Borràs, presenten la primera zona d'especial protecció acústica de Catalunya / TES

BarcelonaEvitar sorolls intensos i preservar un espai de tranquil·litat per als humans. Aquest és l'esperit que justifica la creació d'una nova figura reguladora del territori, la declaració de zona d'especial protecció de la qualitat acústica (ZEPQA), i que aquest dimecres s'ha estrenat a Catalunya. La mesura vol identificar zones que tinguin unes bones condicions de soroll i dotar-les d'una figura jurídica que vetlli per aquest respecte.

La primera ZEPQA s'ha definit al Papiol, en un espai de 71,7 hectàrees al Parc de Collserola, al voltant del cementiri de Roques Blanques, i on a partir d'ara no es podran superar els 50 decibels durant el dia o els 40 decibels durant la nit. Així ho ha explicat la directora general de Qualitat Ambiental del Govern, Assumpta Farran, que ha precisat que la designació és fruit d'anys de treball, des de la primera directiva europea l'any 2002 i la transposició a Catalunya amb un reglament propi el 2009. De fet, el Papiol havia sol·licitat aquesta figura l'any 2012, però no s'ha concretat fins ara, després de definir el marc legal i els compromisos i mesures que assumeix cada administració.

És evident que una mateixa sensació auditiva no molesta tothom per igual, però a partir d'ara la Generalitat, l'àrea metropolitana i l'Ajuntament del Papiol hauran de vetllar indistintament perquè es respecti aquesta zona. Farran ha assenyalat que, per exemple, qualsevol nova activitat que es faci a la zona tindrà la condició obligatòria que no incrementi el soroll, mentre que el consistori es compromet a fer la feina de sensibilització perquè tots els veïns coneguin aquesta zona i en gaudeixin. A efectes pràctics, si per exemple l'enllaç viari que s'està fent al Papiol per unir l'A-2 i l'AP-7 superés aquest límit, caldria instal·lar panells acústics. És a dir, no es prohibeix construir-hi res però, en cas de fer-se, s'ha de tenir en compte el soroll que generarà.

La idea de les ZEPQA és "protegir zones que tenen una qualitat acústica bona perquè segueixen sent bones", ha definit Farran, que subratlla el "repte" que la primera d'elles s'hagi aprovat a l'àrea metropolitana de Barcelona, per on passen infraestructures de tot tipus. Aquesta figura de protecció difícilment es podria aplicar en entorns totalment urbanitzats, perquè en realitat el límit legal és superior al que fixa la ZEPQA i se situa entre els 60 i els 70 decibels. El departament de Territori i Sostenibilitat ha assenyalat que també estan en tràmit dues zones més: el Parc Natural del Montsant –amb els municipis adjacents– i el del Cap de Creus. "És un figura que pot sorprendre perquè la gent està acostumada a viure amb soroll", admet Farran, però el fet de tenir zones així també contribueix a guanyar qualitat de vida. A partir d'avui, el Papiol, més enllà de ser un municipi de l'àrea metropolitana, té la missió de vetllar per l'educació ambiental i promoure el gaudi de la població d'un indret tranquil, sense sorolls estridents.

stats