INVERSIÓ TURÍSTICA
Societat 30/05/2014

El Parlament vota sí a BCN World

Superat l’‘obstacle’ polític, Veremonte comprarà aviat els terrenys de La Caixa per iniciar les obres

Albert Solé
4 min
LA FOTO DE L’ACORD SENSE PSC NI PP 
 Després de la votació, als passadissos del Parlament tot eren encaixades de mans i abraçades entre els protagonistes, socialistes, convergents i populars. A l’hora de la foto, però, només es van quedar els convergents (Josep Poblet -alcalde de Vila-seca-, Jordi Vilajoana, Artur Mas, Andreu Mas-Colell i Albert Batet) i l’alcalde de Salou, Pere Granados (segon per l’esquerra).

BarcelonaLa votació d’ahir del ple del Parlament que va avalar BCN World era en el fons un tràmit, solemne i necessari, però un tràmit. L’empresa promotora del projecte, Veremonte, ja sabia que tenia el vistiplau de la majoria parlamentària des del 2 d’abril, quan el text de modificació de la Llei 2/1989 es va aprovar a la comissió d’economia amb els vots de CiU i el PSC. O fins i tot abans, des del 30 de març, quan Pere Navarro i Artur Mas van fer una encaixada de mans sobre les runes romanes de Tarragona.

Amb els vots mínims assegurats des de llavors, durant els últims dos mesos el Govern ha intentat convèncer els altres partits perquè se sumessin a l’acord i hi donessin més força política, fer-lo més “transversal”, dit en terminologia parlamentària. Jordi Vilajoana, secretari general de la Presidència, i l’home a qui Artur Mas va encarregar la tasca de solucionar el problema BCN World quan més enquistat estava en la fase d’esmenes al Parlament, va ser qui va aconseguir la foto Mas-Navarro del 30 de març, i és qui ha acabat convencent el PP perquè pugi al carro -sense foto- amb un “sí crític”. I d’ERC només n’ha aconseguit que com a mínim voti a favor dels articles amb els quals sí que està d’acord, els menys polèmics. Per aquest motiu, els republicans van demanar que en lloc d’una votació única del conjunt del text de la llei, es votés en tres blocs separats per poder visualitzar que el text tenia més suport, encara que sigui parcial, del que tenia dos mesos enrere.

ERC i PP, matisos diferents

Malgrat la votació favorable quasi al 100% del PP -va votar a favor de dos blocs i es va abstenir en el tercer-, el portaveu popular, el diputat tarragoní Rafa Luna, no es va estalviar crítiques a la llei, sobretot per la falta d’informació durant bona part de la tramitació. Luna va agrair que al final Jordi Vilajoana se’ls acostés per explicar-los bé el projecte, però no va evitar el retret en recordar que ho havia fet “un pèl tard”. Luna també va aprofitar per posar el dit a l’ull al PSC: “Els socialistes s’han convertit en els bombers voluntaris de CiU, que quan no hi arribi amb ERC, tindrà els bombers del PSC, i ho veurem en molts més casos”.

Des d’ERC van intentar justificar el seu vot final -a favor del primer bloc, abstenció en el segon i en contra del tercer- dient que no han aconseguit fer la llei millor. “Demanàvem una llei sense privilegis fiscals i urbanístics, i no ens n’hem sortit”, va argumentar el diputat Pere Aragonès, que tot i així, no creu que el model de BCN World sigui el futur. “Aquest projecte portarà rendiment polític a curt i mitjà termini, però no pot ser la pauta de creixement del país”, va apuntar el republicà. Ciutadans també va jugar amb la carta de la votació separada -es va abstenir en els dos primers blocs i va votar en contra del tercer-, i Inés Arrimadas ho va justificar així: “Des de Ciutadans estem absolutament a favor que s’iniciïn projectes que fomentin llocs de treball. Tot i això, el projecte de BCN World va néixer opac, i segueix sent opac”.

Crítiques d’ICV-EUiA i la CUP

A qui Jordi Vilajoana ja sabia que no podria convèncer de cap manera era a ICV-EUiA i la CUP, que han mantingut la seva oposició frontal al projecte de BCN World des del primer dia, i amb el mateix discurs sense variacions al Parlament. Per aquest motiu, la diputada ecosocialista Hortènsia Grau va criticar les giragonses polítiques del PSC i d’ERC: “Senyor Sabaté [diputat del PSC], han actuat com a tontos útils, totes les millores que diu que han aconseguit no consten a la llei. Si vol fer un acte de fe, faci’l”. I sobre els republicans va dir: “Esquerra ha presentat esmenes, cert, però han acabat mirant cap a un altre costat en aquest tema”.

Els socialistes es van defensar de les acusacions assegurant que la llei surt del Parlament millor i amb un caire més social del que tenia quan hi va entrar gràcies a les seves propostes. En aquesta línia, l’alcalde de Tarragona, el socialista Josep Fèlix Ballesteros, va dir fora de l’hemicicle que “era una llei liberal i n’ha sortit una llei socialdemòcrata”.

La plataforma Aturem BCN World manté la convocatòria de la manifestació contra el projecte demà a les set de la tarda a Salou.

Trias: “BCN World no es pot fer amb aquest nom”

Barcelona va acordar el 9 de maig demanar al Govern i als promotors del complex d’oci BCN World que no utilitzin el nom de la ciutat per batejar el projecte. Tots els grups de l’Ajuntament van donar suport a una declaració institucional validada en el ple que instava a no fer servir ni la paraula Barcelona ni la fórmula BCN per designar el macrocomplex que s’edificarà entre Vila-seca i Salou. L’alcalde de Barcelona, Xavier Trias, va verbalitzar ahir en una entrevista a l’ARA aquesta petició del consistori. “BCN World no es pot fer a Tarragona amb aquest nom. Es pot fer un complex, però no es podrà dir BCN World”, va expressar Trias, que va aportar arguments a la negativa, el mateix dia que CiU trobava prou suports al Parlament per validar el projecte impulsat per la companyia Veremonte. “No és perquè jo no vulgui, és perquè no ho vol l’Ajuntament. No és una qüestió que l’alcalde tingui manies”, va afegir.

L’equip de govern de CiU entén que la marca Barcelona està registrada i té un propietari. “Poden fer el truc de BCN World, que no tenim registrat, però tindrem una gran discussió. Em poso al servei de la gent de Tarragona. No vull crear cap problema sinó que els vull ajudar i col·laborar al màxim”, va raonar Trias.

stats