Publicitat
Publicitat

El Parlament acorda recórrer al TC la indemnització del projecte Castor

El govern espanyol va aprovar retornar 1.350 milions a les empreses impulsores del projecte mitjançat el rebut del gas dels ciutadans

El Parlament ha aprovat aquest divendres amb els vots de CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA, Ciutadans i CUP i el vot en contra del PP presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra el reial decret 13/2014, d'indemnització a les empreses impulsores del projecte Castor. Aquest decret repercuteix en la tarifa del gas dels ciutadans durant els propers 30 anys els 1.350 milions d'indemnització a les empreses impulsores del projecte, que va ser suspès després de detectar que la plataforma d'emmagatzematge de gas va ser la responsable de diversos terratrèmols a la costa de Tarragona i la de Castelló.

El recurs es basarà en el dictamen del Consell de Garanties Estatutàries, que va jutjar inconstitucional el decret d'indemnització a les empreses impulsores del projecte –entre elles ACS–, en considerar que els articles 2 i 4 contenen aspectes que vulneren el dret a la tutela judicial efectiva. L'òrgan consultiu de la Generalitat considera que el govern central actua de manera "desproporcionada" en dictar una norma amb rang de llei amb caràcter singular quan tenia mecanismes al seu abast per actuar mitjançant un procés administratiu comú.

Sosté que el mecanisme utilitzat per l'executiu central ha impedit que tercers interessats –ja siguin favorables a mantenir en funcionament el projecte o persones perjudicades per la decisió de tancar-lo– poguessin exercir les accions judicials oportunes. El dictamen, que no és vinculant, considera que en el cas de l'article 2 s'ha privat d'al·legar a favor o en contra del tancament a les administracions públiques que sí que van participar en el procés d'atorgament de la concessió de la plataforma d'emmagatzematge gasista.

En el cas de l'article 4 –que fixa la indemnització–, sosté que la via utilitzada pel govern espanyol ha impedit discutir en seu judicial la valoració de la compensació econòmica, i qüestiona que no s'hagin acreditat en el reial decret els criteris adoptats per calcular-la. Per això, els magistrats entenen que els articles 2 i 4 –aquest últim en els seus apartats 1 i 3– no respecten els límits que permeten la creació d'una llei amb caràcter singular, ja que suposen "una vulneració del dret fonamental a la tutela judicial" garantit per la Constitució.

Visibilitzant l'assetjament sexual

Més continguts de