Els 19 acusats del setge al Parlament demanen ser absolts

La defensa al·lega a l'Audiència Nacional que un jutge de Madrid va decidir arxivar l''escrache' davant de la casa de Soraya Sáez de Santamaría l'abril del 2013

Els 19 acusats del setge al Parlament el 15 de juny del 2011 han demanat aquest dilluns a l'Audiència Nacional que els absolgui. Al·leguen que un jutge de Madrid va decidir arxivar l''escrache' de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) davant de la residència de la vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, l'abril del 2013.

L'advocat defensor, Benet Salellas, ha al·legat, a més, que cal que prevalgui el dret a les llibertats de reunió, manifestació i expressió sobre el de circulació. Sobretot quan els afectats són representants polítics, ha matisat.

L'Audiència Nacional ha reprès aquest dilluns la vista amb els informes de la defensa dels 19 acusats. Cadascun s'enfronta a una petició del fiscal de 5 anys i sis mesos de presó com a autors d'un delicte contra les institucions de l'Estat amb atemptat a l'autoritat.

Els fets es remunten al 15 de juny del 2011, quan una concentració convocada pel moviment 15-M davant del Parlament va derivar en situacions de setge a parlamentaris, entre ells, els presidents de la Generalitat, Artur Mas, i de la cambra, Núria de Gispert, que ja han declarat davant l'Audiència Nacional.

El referent contra Sáenz de Santamaría

La defensa, en el seu informe, ha sol·licitat que s'apliqui la doctrina del Tribunal Constitucional i la interlocutòria del jutge d'instrucció número 4 de Madrid, Marcelino Sexmero, que va arxivar la causa per l''escrache' a Soraya Sáenz de Santamaría en estimar que no es va produir cap delicte en la protesta de la PAH.

Benet Salellas ha al·legat que els diputats que han testificat implicant els acusats són de CiU, el grup que aquell dia anava a aprovar al Parlament "unes retallades que no estaven incloses al programa electoral amb què s'havien presentat a les eleccions sis mesos abans".

El defensor també ha comentat que es produeixen coaccions des de "lobis de poder" polítics i no per això els seus integrants seuen al banc dels acusats.

Vist per a sentència

L'Audiència Nacional té previst deixar aquest dilluns vist per a sentència el judici als 19 acusats –el 20è està en situació de cerca i captura–. El procés va començar el 31 de març, quan els acusats es van negar a declarar i la defensa va al·legar que són faltes i no delictes el que s'hauria de jutjar a l'Audiència Nacional. Tres dies després, el president de la Generalitat, Artur Mas, va declarar per videoconferència en castellà. "Mai havia vist una protesta com la del setge al Parlament", va dir llavors.

Més continguts de