El Parlament aprova per unanimitat que totes les escoles apliquin obligatòriament el protocol contra abusos sexuals

La moció, presentada per Catalunya Sí que es Pot, inclou que els centres hagin de comunicar els casos al departament d'Ensenyament i a les famílies

Primera repercussió legislativa a l'escàndol dels abusos als Maristes. El Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat una moció que insta el Govern a modificar el protocol sobre maltractament infantil a les escoles, de manera que tots els centres, "sigui de qui sigui la titularitat", hagin de complir-lo obligatòriament. A través d'una moció presentada per Catalunya Sí que es Pot, també s'obligarà les escoles a comunicar no només a la DGAIA, sinó també al departament d'Ensenyament i a les famílies si es detecten abusos sexuals o maltractaments a l'escola. 

En acabar la votació, s'ha llegit una declaració per la qual el Parlament "condemna enèrgicament" i rebutja qualsevol tipus d'assetjament sexual. "Sota cap concepte es poden tolerar o encobrir aquests actes inacceptables", afirma el text, que crida a "prevenir i eliminar" aquestes males conductes "amb fermesa".

La diputada de Catalunya Sí que es Pot que ha entrat la moció, Gemma Lienas, ha afirmat que el que pretén la moció és "eradicar" els abusos sexuals en l'àmbit escolar i ha celebrat el "consens" de tots els grups per aprovar per unanimitat una moció que "millora els protocols que ja hi havia". Lienas, que ha celebrat que la moció "doni visibilitat" a aquesta xacra, ha assegurat que el més important no és "detectar els abusos quan s'han produït" sinó "prevenir-los". 

La parlamentària ha avisat que des del seu grup estaran "molt alerta" perquè la moció aprovada es compleixi. És, de fet, la mateixa advertència que ha fet Manuel Barbero, pare del primer noi que va denunciar un cas d'abusos sexuals als Maristes de Sants-Les Corts, que ha seguit el debat des de la tribuna del Parlament.

"No val fer un protocol i deixar-lo en un calaix"

Barbero s'ha mostrat "satisfet" de la moció i ha dit que, com que no és "vinculant", caldrà fer un "seguiment" per comprovar que s'apliqui. Per poder desplegar-la amb garanties, Barbero ha demanat dotar el departament d'Ensenyament d'"eines" que garanteixin l'aplicació dels protocols. "Les paraules han d'anar acompanyades de fets i accions: no val fer un protocol i deixar-lo en un calaix", ha advertit. Segons Barbero, "ara li toca fer passos a l'administració" i, si no els fa "estarem vigilants". 

Encara que ha reconegut que la moció "arriba tard", el pare que va destapar l'escàndol dels Maristes ha celebrat que el Parlament "condemni i doni visibilitat" als fets que van ocórrer a l'escola de Sants, i ha demanat que altres institucions se sumin a la condemna. "El que fem ara serà per les noves generacions, és imprescindible que ara es denunciï", ha sentenciat. També ha lamentat que la Generalitat no es personi en la causa oberta contra diversos professors dels Maristes.