Societat 05/06/2012

La família Maragall, en contra d'Eurovegas

Ernest Maragall i l'esposa de l'expresident de la Generalitat se sumen a un manifest contra el complex hoteler i d'oci que també han signat altres personalitats

Acn
2 min
Ernest Maragall, després de declarar davant del jutge Eloy Velasco

Barcelona78 personalitats de la cultura, la política i la recerca, entre d'altres, han impulsat un manifest contra Eurovegas i la seva instal·lació al delta del Llobregat, "un espai natural únic que confereix un gran valor i qualitat de vida a la Barcelona metropolitana", segons el text. Entre els seus signants hi ha Diana Garrigosa, esposa de l'exalcalde i expresident Pasqual Maragall, el seu germà Ernest o Ramon Creixell, alcalde i membre del corrent PSC.Cat. També han signat l'escriptor Kiko Amat, Enric Casasses, Narcís Comadira, Julià de Jòdar o Miquel de Palol; l'editor Xavier Folch; el coreògraf Toni Mira; el rector de la UPF, Josep Joan Moreso; el traductor i poeta Francesc Parcerises; el director teatral Lluís Pascual; periodistes com Lluís Permanyer, Josep Ramoneda o Xavier Vidal, o arquitectes com Lourdes Subirana, entre d'altres.

El manifest reclama a la Generalitat i als "ajuntaments implicats" que no considerin Eurovegas "ni que sigui com a opció possible". El PSC del Baix Llobregat, en canvi, ha evitat situar-se i a Viladecans i Sant Boi ha tombat mocions contra el projecte.

Eurovegas, ni "com a opció possible"

Aquests signants manifesten en aquest text el seu "absolut desacord amb aquest projecte" d'Eurovegas. "No podem ni volem admetre que el nostre país, ni que sigui com a opció possible, consideri seriosament la posada en marxa d'un projecte forassenyat d'aquesta mena", afegeixen els signants, que titllen aquesta possibilitat d'"error greu i irreversible".

Per una banda, perquè "l'àrea metropolitana de Barcelona necessita urgentment d'una visió i una consideració conjunta i equilibrada d'usos", assegura el manifest al qual han donat suport personalitats de l'entorn de qui fou l'alcalde de Barcelona que hi portà els Jocs Olímpics del 1992. "Seria suïcida dedicar als usos lúdics i de promoció immobiliària una de les zones que millor permet l'adequada combinació d'usos agrícoles, industrials, logístics, comercials, residencials i econòmics, que ens han de fer capaços de competir i relacionar-nos amb les altres conurbacions d'àmbit europeu i mundial", afegeix el manifest.

A banda d'aquesta consideració urbanística, el manifest també sosté que "el projecte d'Eurovegas implica apostar pel retorn al model immobiliari i turístic que ha sigut identificat com la causa de la més greu situació de crisi econòmica i social que hem experimentat en les darreres dècades". "Catalunya és un país de dimensions modestes, de tradició industrial, de petita i mitjana empresa, d'economia oberta i exportadora", que ha de buscar "un nou model productiu basat en el coneixement que inclogui la indústria, els serveis avançats, la investigació, la tecnologia i la cultura com a trets distintius", proposa el text com a alternativa.

Finalment, el text rebutja per motius "ètics" unes exempcions que suposarien la instal·lació, segons el manifest, d'una "república independent de Las Vegas", on hi hauria, alerta, "tràfics irregulars o delictius tant de béns i serveis com de persones" i "organitzacions de caire mafiós amb totes les derivades que en resulten en l'àmbit de la seguretat i de la mateixa economia".

Per tot això, els signants demanen "formalment al govern de Catalunya, als ajuntaments implicats i a les entitats representatives de la voluntat dels ciutadans, amb el Parlament de Catalunya en primer terme, que s'oposin decididament al projecte conegut com a Eurovegas".

stats