En breu
Societat 01/08/2012

Pastor culpa les concessionàries de l'augment dels peatges

2 min
Pastor culpa les concessionàries de l'augment dels peatges

Sense subvencions

La ministra de Foment, Ana Pastor, es va espolsar ahir qualsevol responsabilitat per la pujada del preu dels peatges i va assegurar que és fruit de la decisió de les empreses que gestionen les autopistes de repercutir en el preu la retirada de la subvenció pública que anualment rebien de l'Estat "i que, per tant, pagaven tots els ciutadans".

Pastor va subratllar, en una entrevista a Onda Cero, que la subvenció que es concedia a les concessionàries d'autopistes, segons un reial decret llei del 1999, "no es podia mantenir" per la situació econòmica i la crisi actual. En aquell moment, el govern del PP va decidir compensar les vies de pagament perquè no repercutissin en el peatge la pujada del tipus de l'IVA del 7% al 16% que la UE va obligar a aplicar. Des de diumenge, el preu dels peatges de les autopistes catalanes que depenen de l'Estat ha pujat un 7,5% després de la supressió de la compensació que el govern espanyol proporcionava a les concessionàries.

Descarta peatges a les autovies

La ministra va reiterar, d'altra banda, que "no és a la taula" de l'executiu espanyol establir peatges a les autovies que actualment no en tenen per la "mala situació que travessa el transport per carretera". Pastor va admetre, però, que la mesura s'ha aplicat en alguns països europeus, "en alguns només per a vehicles pesants i en d'altres també per als lleugers", però que no seria convenient a Espanya. "Entenem que afectaríem un sector en què operen milers d'empreses i que actualment està en una situació límit", va afegir.

El Govern no vol reduir bonificacions

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va explicar ahir que l'executiu català estudia alguna via per no reduir les bonificacions per recurrència, alta ocupació o vehicles eficients que s'apliquen als peatges de la Generalitat. Recoder va alertar que el Govern no es planteja el "mètode tripartit" d'assumir les bonificacions i ampliar el dèficit, ja que seria "irresponsable", però que estudiarà durant l'estiu com no repercutir el cost en els usuaris catalans.

stats