Societat 17/08/2011

Patti Smith portarà les seves memòries al cinema

María José Gómez
2 min
Patti Smith, de 65 anys, va començar a escriure les memòries quan va morir Mapplethorpe.

Barcelona.La cantautora nord-americana Patti Smith col·laborarà amb el guionista John Logan per fer una adaptació al cinema del llibre de memòries Éramos unos niños (Lumen, 2010), en què la compositora, cantant i poeta relata la seva intensa relació amb el fotògraf Robert Mapplethorpe.

John Logan és un prestigiós guionista de Hollywood que ha participat, fins al moment, en disset películ·les que s'inscriuren en un ampli ventall de gèneres: des del pèplum Gladiator (Ridley Scott, 2000), fins al film de ciència-ficció Star Trek: Némesi (Stuart Baird, 2002), passant pel biopic sobre Howard Hughes L'aviador (Martin Scorsese, 2004) i el musical Sweeney Todd, el barber diabòlic del carrer Fleet (Tim Burton, 2007).

Bohemis, artistes i amics íntims

AÉramos unos niños Smith retrocedeix fins al juliol del 1967, a l'anomenat "estiu de l'amor", quan amb 20 anys va decidir deixar la seva ciutat natal, Chicago, per traslladar-se a la Nova York d'Andy Warhol, The Velvet Underground, Bob Dylan i el poeta beat Allen Ginsberg. A la Gran Poma l'artista va conèixer casualment Robert Mapplethorpe, amb qui de seguida va establir una amistat íntima que es va mantenir fins a la mort del fotògraf, l'any 1989, a causa de la sida.

Instal·lada en una habitació de l'Hotel Chelsea, on era possible creuar-se al passadís amb artistes com Jimi Hendrix, Janis Joplin i Leonard Cohen, la parella va compartir experiències, va aprendre a crear i va créixer fins a convertir-se en referències imprescindibles de l'art del segle XX.

Va ser el mateix Mapplethorpe qui va demanar a Patti Smith que recollís aquests anys d'experimentació amb l'art en un llibre, que la cantant no va començar fins a la desaparació de l'artista.

Publicat l'any 2010, Éramos unos niños ha estat guardonat amb nombroses distincions, com el National Book Award, el premi nacional de literatura dels Estats Units.

stats