Societat 28/10/2012

Perdre la por a parlar del suïcidi

Es creen les primeres associacions de familiars i el Govern prepara un pla específic de prevenció

Lara Bonilla
1 min
Perdre la por  a parlar del suïcidi

Barcelona"S'ha de perdre la por a parlar del suïcidi. Pots dir que el teu pare ha mort de càncer, però difícilment explicaràs que s'ha suïcidat", reconeix Clara Rubio, filla d'una víctima. El suïcidi és la mort silenciada. Només cal fixar-se en les xifres. Durant aquest any a Catalunya 175 persones han mort en accidents de trànsit i 14 dones han sigut víctimes de la violència masclista. En canvi, per suïcidi, el nombre de víctimes ascendeix a 435 el 2010, l'últim any de què es tenen dades disponibles. Les morts per suïcidi són superiors a les dels accidents de trànsit i a les de violència masclista, però, en canvi, gairebé no se'n parla mai. Ara això comença a canviar.

En els últims mesos s'han creat a Barcelona les dues primeres associacions de familiars de víctimes del suïcidi i neixen, precisament, pel buit que existia. El departament de Salut també treballa en la creació del Codi Suïcidi, un pla específic de prevenció que neix d'experiències pilot prèvies.

Podeu llegir-ho a l'ARA Premium. També hi trobareu un reportatge amb un testimoni: "S'ha de saber demanar ajuda quan es necessita".

stats