Societat 17/08/2011

'Persèfone', un viatge entre la vida i la mort

La companyia teatral Comediants, que enguany celebra el 40è aniversari, portarà Persèfone. Varietés mortals al festival de Sant Feliu de Guíxols. Serà la primera vegada que hi estrenen una obra.

Dani Sánchez
3 min
Persèfone. Varietés mortals trasllada l'espectador a la foscor del regne del morts, en un viatge a través de la mitologia grega.

Barcelona."L'obra és la mostra de com la vida i la mort són dues cares de la mateixa moneda". Així defineix Joan Font, director d'escena dels Comediants, Persèfone. Varietés mortals , l'espectacle que estrenaran aquesta nit al Festival de la Porta Ferrada, a Sant Feliu de Guíxols. Serà la primera vegada que porten l'obra a Catalunya i per fer-ho han hagut d'adaptar el text i les cançons d'aquest espectacle musical al català. "Ha estat més fàcil del que em pensava -assegura Font-. El fet que tots els membres de l'equip el tinguem com a llengua materna ens ha aplanat el camí".

L'obra, que proposa una reflexió sobre la mort servint-se de la mitologia grega, la van estrenar -en castellà- al Festival Internacional de Teatre Txékhov de Moscou, on en van fer 14 representacions "amb una molt bona acollida de públic", segons afirma el mateix Font.

L'espectacle explica la història de Core, una jove verge adolescent, filla de Zeus, que és raptada pel déu dels morts, Hades, que se l'endú a l'inframón per convertir-la en Persèfone, la seva deessa. Perquè això passi Core ha de menjar mentre estigui al regne dels morts, però quan tot just està engolint el sisè gra d'una magrana, la seva mare, Demèter, deessa de la fertilitat, l'avisa perquè deixi de fer-ho. Així doncs, Core serà condemnada a passar la meitat de cada any a l'inframón i l'altra meitat entre els mortals.

A partir d'aquí, l'espectacle de Comediants inicia un discurs amb la mort com a protagonista principal en què reflexionen sobre la creació de les estacions amb aquest mite com a origen i en què fan servir la música, la poesia i l'humor com a principals elements discursius. Dividida en cinc parts, l'obra és un recorregut per diferents escenaris en què s'apareix la mort i que expliquen els diversos aspectes d'una mateixa realitat, tot barrejant estils teatrals i fent servir les màscares i el transformisme per traslladar l'espectador a tres mons diferents: el de la protagonista, Persèfone, el dels vius i el de les coses desconegudes.

Persèfone. Varietés mortals arriba per primer cop a Catalunya després de les representacions a Moscou i de passar pel Festival de Teatre de San Javier, a Múrcia. Al desembre l'espectacle passarà pel Teatre Lliure. Amb Àngels Gonyalons, Jordi Llordella, Laia Oliveras, Meritxell Duró, Marc Pujol i Ramon Calduch com a intèrprets, Persèfone. Varietés mortals revisita antics mites que ajuden a redescobrir els grans temes del teatre clàssic, però amb factura moderna, amb elements del teatre de varietats i un estil musical eclèctic que va del music-hall i el burlesque als sons electrònics i la música coral.

"Els assajos han anat molt bé i, tot i que ja la teníem molt rodada en castellà, els actors han sabut adaptar-se al canvi de llengua ràpidament", assegura Font. Tot i així, admet que "la traducció de les cançons ho posa més difícil als actors, que han d'aprendre noves inflexions". Comediants representaran per primera vegada una obra a la Porta Ferrada. "És molt important que els festivals d'estiu com aquest o el de Peralada tinguin l'èxit que tenen -afirma el director d'escena-. Estem molt contents que hagin volgut comptar amb nosaltres per estrenar aquí", afegeix.

Estiu frenètic per a Comediants

Font, que ahir va ser guardonat amb la Medalla d'Honor del Festival de Peralada i que, amb Comediants, va clausurar el festival amb dos espectacles de carrer ( Peralada Arts i Sarao de gala ), admet que aquest estiu ha estat "una voràgine" de feina, però que tenen tants projectes en marxa que "serà difícil poder descansar".

Persèfone. Varietés mortals tindrà una única funció, demà a la nit a l'espai El Port del Festival de la Porta Ferrada, i descansarà fins a arribar al Teatre Lliure, amb l'excepció d'una funció al teatre María Guerrero de Madrid. Mentrestant, però, a Font i a Comediants els esperen uns quants mesos en què hauran d'encetar nous projectes. "Preparo El barber de Sevilla per representar-lo a Houston a partir del setembre. A més, enguany celebrem els 40 anys de la companyia i estem pensant els espectacles per a les celebracions", explica Font. "Quan ets enmig dels assajos la feina és més relaxada, però si, com ara, hem de crear diferents espectacles alhora i estrenar diverses obres en diversos llocs, acaba sent esgotador", conclou el director.

stats